Hirdetés

Üzenettel teli műalkotás Hazug Pistáról

Gránitkeménységű gyer­gyó­új­falvi kőből faragta ki Hazug Pista szobrát Kőrösi Antal szobrászművész. A gyergyóalfalvi származású képzőművész a helyi önkormányzat felkérésére készítette el a baktai remeteként emlegetett Hazug Pista arcképét, hogy a csavaros történeteiről ismert egykori vadőr közösségkovácsoló ereje tovább éljen.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Üzenettel teli műalkotás Hazug Pistáról
Műalkotás a baktai remete üzenetével Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Kőrösi Antal Budapesten élő szobrászművészt Gyer­gyó­al­faluban kerestük fel, hogy megnézzük az andezitből készült szobrot, amely a Hazug Pistaként ismert egykori vadőrt mintázza, de valójában sokkal több ennél.

– Annak idején Balázs József festőművész ötlete volt a szoborkészítés, majd az önkormányzat felkérése után hosszú évek teltek el a megvalósításig. Egy ideig nem foglalkoztam a témával, majd amikor már itt állott a kő az udvaron, elgondolkodtam azon, milyen Hazug Pista-szobrot készítsek. Ez az ember vicces történetek mesélésével szórakoztatta az embereket, és így közösséget kovácsolt, ebből indultam ki a mű elkészítésekor – fogalmazott a szobrászművész, majd elmesélte, a vicces történeteken túl Hazug Pista karaktere sok tekintetben fontos üzeneteket hordoz a mai ember számára is.

– Amikor falunapra hívták, és megkérdezték tőle, mire lenne szüksége, így válaszolt: nekem nem kell semmi, mert ami kell, az megvan, s ami nincs, arra szükségem sincs. Sokszor az ember értelmetlenül gyűjtöget, és nem tudja, hol a határ, pedig fontos lenne elgondolkodnunk azon, meddig érdemes időt fecsérelni az anyagi gyarapodásra, ahelyett, hogy saját magunkkal foglalkoznánk – hangsúlyozta a szobrászművész.

Kőrösi Antal a munka elkészülésének körülményeiről is beszélt, kiemelve, hogy kihívást okozott a gránitkeménységű kő kifaragása, amelyet végül gyémánttárcsás módszerrel szelídített meg.

– Túlságosan nem akartam Hazug Pistát kibontani ebből a kőből, amely kicsit az övé is, és így olyan, mintha egy ablakon tekintene ki. Rovásírással írtam rá néhány üzenetet, a Tászok-tetői írott kövek mintájára, így mintegy titkos jeleket tartalmaz egyesek számára, meseszerűvé téve Hazug Pista történetét – magyarázta alkotását Kőrösi Antal.

A szobor elkészült, elhelyezése kapcsán az alkotó fontosnak tartja, hogy körülötte mesélésre, beszélgetésre alkalmas közösségi tér alakuljon ki. Az elképzelések szerint a szobrot a halász-vadász egyesület területén állítják fel, egykor itt dolgozott vadőrként Hazug Pista is. Legalább egy méter magas dombra szeretném felállítani, hogy azt a hatást keltse, mintha a földből nőtt volna ki, köréje pedig kisebb köveket helyeznék el, ahol leülve beszélgetni, mesélni lehetne.

– Az egymásra figyelés, egymás történeteinek meghallgatása hiányzik a mai ember életéből, talán ezáltal lehetőséget tudunk teremteni erre – beszélt további elképzeléseiről Kőrösi Antal.

Az elhelyezés a történet végső állomása, amikor a fenyőfákkal körbevett udvaron méltó helyet kap Hazug Pista kőbe vésett üzenete.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!