Hirdetés

Uniós pénz áll a házhoz

A júliusban aláírt partnerségi megállapodás biztosítja Romániának, hogy a 2021‒2027-es időszakban összesen 46 milliárd eurót hívhasson le uniós forrásokból. Ebből az összegből nyolc regionális és nyolc operatív program megvalósítását tervezik. Az Oktatási és Foglalkoztatási Program jóváhagyásával mindegyik program pozitív elbírálást kapott az Európai Bizottságtól – közölte kedden az RMDSZ.

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
Uniós pénz áll a házhoz
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

A közlemény szerint a programok 2022 vége előtti jóváhagyásával sikerült elkerülni azt, hogy Románia 5,2 milliárd eurós veszítsen az uniós támogatásból. Mint részletezték: a regionális programok a decentralizációt segítik elő azzal, hogy a helyi önkormányzatokat bevonják a támogatási programok kidolgozásába, hiszen ők azok, akik a legjobban ismerik a helyi igényeket, így a régiók olyan támogatásokhoz jutnak, amelyekre igazán szükségük van. Az országos operatív programok a polgárok életminőségének javításához, a munkahelyteremtéshez, a modern infrastruktúra és a versenyképes vállalkozások kialakításához, az egészségügy színvonalának növeléséhez, a kiszolgáltatott emberek támogatásához és a szegénység elleni küzdelemhez járul hozzá – írták.

A közleményben Hegedüs Csillát, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkárát idézték: „Fontos pillanat ez, hiszen megkaptuk a zöld utat a munka megkezdéséhez. Ezeknek a programoknak köszönhetően 2027-re egy olyan Romániában élhetünk, ahol rendezett, környezetbarát városok és falvak lesznek, ahol könnyen és gyorsan juthatunk el egyik településről a másikra, ahol tiszta és modern kórházakban látják el a betegeket, ahol az adminisztráció gyors és hatékony a digitalizációnak köszönhetően, jól felszerelt, modern iskolákba és óvodákba járhatnak a gyerekek, és ahol versenyképes vállalkozások vannak. Ez a célunk, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy egyetlen uniós cent se menjen kárba, hanem az ország javára, fejlődésére fordítsuk.”

A közlemény szerint az Egészségügyi Program célja, hogy az összesen 5,8 milliárd eurós támogatással az egészségügyi rendszert fejlessze. Ennek köszönhetően új kórházakat, egészségügyi központokat, kórházi laboratóriumokat hoznak létre. Jelentősen javul majd a vidéki egészségügyi ellátás is, hiszen számos orvosi rendelőt építenek, illetve az iskolai rendelőket is jobban felszerelik.
Mint részletezték: az 5,2 milliárd eurós keretösszegű Fenntartható Fejlődési Programban az alacsony üvegházhatású gázkibocsátású gazdaságok támogatásával arra törekednek, hogy Románia 2050-re elérje a klímasemlegességet, és környezetbaráttá váljon.

A Közlekedési Program 9,6 milliárd eurós keretösszeggel jár, és a romániai közlekedési infrastruktúra fejlesztését támogatja. A programon belül valósul meg majd a Ploiești‒Comarnic‒Brassó-autópálya, az észak-erdélyi autópálya, a Pașcani‒Suceava‒Siret-autópálya, új metró- és villamosvonalak építése, illetve vasútvonalak felújítása is.

A Társadalmi Beilleszkedés Program 4,1 milliárd eurós keretösszeggel a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó emberek társadalmi befogadását segíti, illetve csökkenti a vidék és a város közötti életszínvonalbeli különbségeket. A program révén 300 ezer óvodás és diák részesül tanszer- és ruházati utalványban, további 415 378 kiszolgáltatott személy pedig jobb hozzáférést kap az egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokhoz.

A 4,3 milliárd eurós Oktatási és Foglalkoztatási Program keretében több mint 250 ezer felnőtt és 279 ezer fiatal vesz részt a munkaerőpiacra jutást segítő képzési programokban, de támogatják azokat az intézményeket is, amelyekben magas a lemorzsolódás kockázata, és több tízezer diák kap segítséget a továbbtanuláshoz. Az Intelligens Növekedés, Digitalizálás és Pénzügyi Eszközök Program 2,2 milliárd eurós keretösszeggel segíti a kutatói munkahelyek számának növelését, a fiatal kutatók támogatását, valamint ösztönzi az üzleti szférát az innováció bevezetésére.

A Technikai Segítségnyújtás Operatív Program 2021‒2027 közötti időszakra szóló uniós források kezelését, elosztását, ellenőrzését segíti elő 959 millió eurós keretösszeggel. A Méltányos Átállás Program a helyi gazdaságok stabil működését segíti elő Románia hat megyéjében Gorj, Hunyad, Dolj, Galați, Prahova és Maros megyében összesen 2,5 milliárd euróból – sorolta a rendelkezésre álló uniós forrásokat a közlemény.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!