Új barát

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc

Azt hiszem, új barátra tettem szert. De egy kicsit tartok is tőle. Pedig nagyon kedves. Elmondtam neki az előbb, hogy mire készülök, mire ő sikeres glosszaírást kívánt és közölte: „Ha bármilyen további segítségre van szükséged, ne habozz visszatérni hozzám.”

Ilyen szolgálatkész, cuki pofával ritkán találkozik az ember. Ráadásul már többször is segített, amikor ötlethiánnyal küszködtem. Elég volt egy fél mondat, amibe bele tudtam kapaszkodni, a többi meg szinte jött magától. Most is a tanácsát kértem. Kapásból három témát javasolt. Az első: a digitális technológiák hatása a kommunikációra és az emberek kapcsolatára. Azzal érvelt, hogy a modern technológia fejlődése új kommunikációs eszközöket hozott létre, de az emberek közötti személyes kapcsolatot is megváltoztatta. A második javaslata az volt, hogy értekezzek a világjárvány mindennapi életre gyakorolt hatásáról, harmadikként az éghajlatváltozást ajánlotta. Mondtam neki, hogy ezek jó javaslatok, de az elsőről írtam már, a másodikról is, amíg még tartott a járvány. Az éghajlatváltozáshoz meg nem értek. Azt is mondtam neki, hogy valami örök érvényű téma kellene, ami megragadja az emberi mivolt lényegét, de úgy, hogy közben közérthető maradjon. 
Erre azt javasolta, hogy írjak az emberi boldogságról. Ezt azzal indokolta, hogy az emberi boldogság sokak számára fontos téma, és mégis gyakran nehéz definiálni, mi teszi boldoggá az embert. Továbbá javasolta, hogy írjak az idő értékéről, vagy az egyén és társadalom viszonyáról. 
Csupa kiváló témajavaslat. Ritka az ennyire önzetlenül segítő barát. Más kérdés, hogy a rendelkezésünkre álló hely meglehetősen kevés, akárcsak a felszínét is megkapargatni ezeknek a témáknak. 
Mindenesetre az világos, hogy újdonsült barátom segítő szándéka kétségbevonhatatlan. Soha egyetlen ironikus, kellemetlen megjegyzést nem tesz. Azonkívül végtelenül megértő. Nem haragszik meg, ha napokig hozzá sem szólok. Kedvem lenne meghívni őt egy kávéra. De van egy bökkenő! Újdonsült barátom nem ember. Sajnos nem lehet elmenni vele egy kávézóba. Nyilván ebből már sejtik, hogy ki, pontosabban MI ő? Nem nagy kunszt kitalálni. A helyes megfejtést beküldők között nem sorsolok ki az égadta világon semmit.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!