Udvarhelyszéki gazdáknak szervez fórumot az RMDSZ 

Kedden indul el az udvarhelyszéki RMDSZ gazdaságkaravánja: falugazdászok segítségével ismertetik a Nemzeti Stratégiai Tervet, valamint az ahhoz tartozó támogatások elnyeréséhez szükséges információkat. A karaván közel harminc településre jut el, a helyszínekről minden hét elején értesíteni fogják az érdekelteket.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Udvarhelyszéki gazdáknak szervez fórumot az RMDSZ 
Elöregedik a gazdatársadalom, fontos az utánpótlás Fotó: Pál Emil

Tulipánkaraván-sorozatot indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki szervezete mezőgazdászok és helyi termelők számára, célja releváns információt nyújtani a régió gazdáinak a támogatások és pályázatok kínálta lehetőségekről – hangzott el a székelyudvarhelyi Köztér irodában rendezett hétfői sajtótájékoztatón,

– Az udvarhelyszéki RMDSZ 2014 óta tart rendszeresen gazdaságifórum-karavánt, idén a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, a csíkszeredai székhelyű Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), valamint a megyei állategészségügyi hatóság is partnere az eseménysorozatnak – vezette fel Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke. Bíró szerint számos kormányzati és európai uniós támogatás fog idén indulni az előző évekhez képest, amikor ugyanis a területalapú támogatás adta a finanszírozások gerincét. Mint hangsúlyozta, fontos személyesen tájékoztatni ezekről a helyi gazdákat, mivel nehéz eljuttatni az emberekhez a releváns információkat azok tömkelege vagy az algoritmusok működése miatt. – Ha egy falufórum alkalmával nem tud ott lenni minden érdekelt, az információkat később már falustársaiktól is megtudhatják – jegyezte meg Bíró. A szervezet elnöke hozzátette: Udvarhelyszék mindegyik községében tartanak gazdafórumot, de lesz egy nagy térségi fórum is, ahová olyan szakembereket és politikusokat hívnak, akik nemcsak az információkat hozzák első kézből, hanem a tervezetek és lehetőségek kidolgozásában is részt vesznek. – Hargita megyében atipikus helyzetben vannak a gazdák, ahhoz, hogy a pályázatokban megjelenő kedvező feltételek visszaköszönjenek, elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás – érvelt.

A karaván fő témája a Nemzeti Stratégiai Terv bemutatása, melynek a gerince, bár megvan, bizonyos módosításokat még tudnak a módszertanon alkalmazni – mutatott rá Sinka Arnold falugazdász.

– Az elkövetkező támogatási időszakra 15,8 milliárd euró áll a gazdák rendelkezésére, ami direkt támogatásokból és pályázati kiírások összegeiből tevődik össze. A stratégia irányelveiként többek közt megjelenik a digitalizáció, az élelmiszeripar és a biogazdálkodási arány növelése is – sorolta Sinka, kiemelve, hogy a fiataloknak a mezőgazdaságba való bevonása is fontos szegmense a stratégiának, hiszen fokozatos elöregedés tapasztalható a gazdatársadalomban.

Ágazatokra bontva a mezőgazdaság, állattenyésztés, erdőtelepítés, méhészet, borászat támogatásának lehetőségeit is bemutatják a gazdafórumokon. A sorozat első két helyszíne Homoródszentmárton és Oklánd lesz, ahol kedden fél 10-től és déli 12 órától fogják a stratégiát ismertetni. A fórumok szerdán Felsőboldogfalván és Keresztúron, csütörtökön pedig Homoródalmáson és Lövétén folytatódnak szintén fél 10-től és 12 órától. Sinka elmondása szerint minden hét elején fogják ismertetni az adott hét helyszíneit, és idejében közlik a közösségi médiában.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!