Hirdetés

Tovább erősítik a csángó magyar identitást

Május 15–17. között kétnapos látogatásra érkeztek a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai Csángóföldre. Ta­pasztalataikat úgy összegezték: lendületesen zajlik a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége gondozásában a csángóföldi magyar oktatási hálózat fejlesztése, a magyar állami támogatásokat hasznosan használják fel.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tovább erősítik a csángó magyar identitást
Járai Zsigmond, Szili Katalin és Pánczél Károly Csángóföldön Fotó: Dr. Szili Katalin/Fb

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának delegációja hivatalos látogatást tett Csángóföldön május 15–17. között. A látogatás célja az volt, hogy tájékozódjanak a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének tevékenységéről, azok eredményeiről és a csángóföldi magyar oktatás jelenlegi helyzetéről. Emellett a bizottság tagjai meglátogatták az elmúlt négy évben kivitelezett fejlesztések helyszíneit is. 
Mint Pánczél Károly, a Nem­zeti Összetartozás Bizottsága elnöke elmondta: Moldvában összetartó, erős csángó magyar közösség van, számukra és a Nemzeti Összetartozás Bizottsága számára egyaránt nagyon fontos, hogy identitásukat erősítsék. 2019 óta különálló költségvetési sort különítettek el a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének támogatására, ezt hagyományőrzésre, nyelvápolásra fordítják, emellett ifjúsági, szociális, és sportprogramokat is szerveznek, illetve ezekből fejlesztik közösségi házaikat is.
Az elnök elmondása szerint az elmúlt évek alatt sokat fejlődött, javult a magyar oktatás színvonala Moldvában. Míg négy évvel ezelőtt 20-30 magyar oktató volt, ma már több mint százhúsz pedagógus és hagyományápoló nevel naponta kétezernél is több csángó gyermeket. Ezek az oktatások délután folynak, mivel délelőtt a moldvai csángómagyar diákok román nyelvű iskolában tanulnak. A meglevő közösségi házak fejlesztése és újak létrehozása is fontos része a Nemzeti Összetartozás Bizottsága munkájának, hogy a gyermekek minőségi terekben tölthessenek minőségi időt.
A kétnapos látogatás során egyebek mellett, a ma­gyar­falusi tájházat, a láb­nyiki műfüves sportpályát, a rácsilai és lészpedi felújított iskolát, illetve a Bákóban található Moldvai Csángómagyarok Szövetsége új irodáját is megtekintették a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai. Beszámolójukban elmondták: öröm számukra, hogy teljesen új, és felújított magyar házakban, iskolákban, óvodákban járhattak, felemelő érzés volt a lelkes csángómagyar gyermekekkel és tanáraikkal találkozni. A felügyelő bizottság tagjaival jó kapcsolatot ápolnak, szívesen működnek együtt, szeretettel fogadták őket minden csángóföldi helyszínen.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége felügyelő bizottságának tagja szerint lendületesen zajlik a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége gondozásában a Bákó megyei, csángóföldi magyar oktatási hálózat fejlesztése. Kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy a pedagógusok elhivatottak, és a szülők is nyitottak arra, hogy gyermekeiket iskola utáni programokra vigyék. Úgy véli, a fejlesztések nem voltak hiábavalók, a tíz évvel ezelőtti népszámláláshoz képest Bákó megye volt az egyetlen Romániában, ahol az önmagukat magyarnak vallók létszáma nőtt. 
A Magyar Országgyűlés Nemze­ti Összetartozás Bizottsága Csángóföldön kihelyezett ülést is tartott, amelyen az elmúlt években a moldvai csángó magyar közösség érdekében végzett hatalmas munkáról tájékozódtak, a csángóföldi falvak magyar házait és az ott végzett mindennapi munkát is szemügyre vették.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!