Több tétel pörkölt kukoricát von vissza a forgalomból a Profi és a Metro üzletlánc

A Profi és a Metro üzletlánc kivon a forgalomból több tétel pörkölt kukoricát, miután aflatoxint mutattak ki a termékekben – közölte csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVA).

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Több tétel pörkölt kukoricát von vissza a forgalomból a Profi és a Metro üzletlánc
Fotó: Profi/Facebook

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szertin a termékek visszavonását a gyártó cég, a Mogyi Románia Kft. kezdeményezte. A Profi tájékoztatása szerint a 70 grammos kiszerelésű sós, illetve csilis pörkölt kukorica több tétele szennyeződött aflatoxinnal. Azok a termékek kerülnek le a polcokról, amelyeknek a szavatossági ideje 2024. január 10-én (a sós kukorica esetében), illetve 2023. november 10-én és 2023. december 21-én jár le (a csilis kukorica esetében).

Az üzletlánc azt ajánlja a vásárlóknak, hogy ne fogyasszanak ezekből a termékekből, hanem június 23-ig vigyék vissza a Profi boltjaiba, ahol pénztári nyugta („kasszabon”) felmutatása nélkül ugyanolyan típusú terméket kap helyette egy másik tételből. 

Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő (karcinogén) mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus). Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támadja meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt. Legalább tizenhárom különböző aflatoxint találhatunk a természetben, melyek közül a B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Ugyan az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen, mégis potenciális aflatoxintermelésről beszélhetünk. Az aflatoxinok a szervezetben májbetegségeket, autoimmun betegséget, a szívet érintő gyulladásos betegséget, ételallergiát okozhatnak – olvasható a Wikipédián.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!