Hirdetés

Több mint szórakozás

Barátságok, társaságok kovácsolódtak, beszélgetések indultak, az előadások és koncertek telt házzal dübörögtek. Véget ért a csíkszeredai Cloud Youth Festival második kiadása, a szervezők elégedettségüknek adtak hangot.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Több mint szórakozás
Új fesztiválhelyszín a város szívében Fotó: Cloud Youth Festival/Fb

Május 5–7. között zajlott a csíkszeredai Cloud Youth Festival második kiadása, mely panelbeszélgetésekkel, előadásokkal, sporteseményekkel, egész napos programokkal, koncertekkel várta a Z generáció tagjait, és nem csak. Barabás Csongor István szervezővel, a csíkszeredai önkormányzat munkatársával tapasztalataikról beszélgettünk.  
Mint a szervező elmondta: a fesztivál fogadtatása teljes egészében pozitív volt, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy idén nem a központi parkban, hanem egy teljesen új helyszínen, a Petőfi utcával párhuzamos hátsó kertekben, a Zengő tér, az Atrium és a Waldorf iskola udvarában szervezték meg. Nagy hangsúlyt fektettek a költözés tényére, minden kommunikációs csatornájukon hangsúlyozták is, egyben a legtöbb kérdést is ezzel kapcsolatban kapták, ugyanis sokan nem ismerték a helyszínt. Most több ezer fiatal ismerte meg a Petőfi utca felső részét, és ezeket a tereket is sikerült hangsúlyosan bekapcsolniuk a város vérkeringésébe. A szervezőcsapat úgy véli, minden szempontból jobb volt ez a helyszín, hisz jobban körülhatárolható, izgalmasabb, exkluzívabb és intimebb, mint a park, ez pedig meglátszott az oda látogató személyek kulturáltságán is, mellyel az előző évben problémáik is voltak. 
A rendezvényen a szervezők munkáját középiskolás diákokból álló önkéntes­csapat segítette. Barabás Csongor István úgy tájékoztatott: a Cloud Youth Festival közösségi oldalán toboroztak önkénteseket, kellemes meglepetés volt a fiatalok tettrekészsége, ugyanis közel ötvenen jelentkeztek, közülük került ki az a harminc középiskolás, akik szolgálatot teljesítettek a fesztivál alatt. 
A szervezőkön keresztül elértünk két önkéntest, őket is megkérdeztük tapasztalataikról. Szőke Barbara a backstage körül teljesített szolgálatot, az előadókat fogadta és koordinációval is foglalkozott. Tapasztalatait úgy összegezte, hogy ez kiváló önfejlesztő gyakorlat volt számára, a kommunikációs készségei, nyelvi tudása is gyarapodott azáltal, hogy nem csupán magyarul, de románul is társalognia kellett a fellépőkkel. Sok új barátságra is szert tett, illetve kiemelte: jó élmény volt, hogy fontos dolgokat bíztak rájuk. Bodor Dávid a rohamcsapatot erősítette, akiknek bármilyen váratlan helyzet vagy vészhelyzet esetén megoldást kellett találniuk, illetve a fesztivál elmeinek össze- és szétszerelésében segített. Szerinte a munka kissé fárasztó volt, de megérte. Az önkénteskedés fontosságát emelte ki, hogy mennyire jó, ha valamit tesz a közösségért, és látja munkája eredményét. Mindketten úgy értékelték, hogy a munkához minden önkéntes teljes erőbedobással, felelősségteljesen állt hozzá, amihez az is nagyban hozzájárult, hogy a szervezőkkel jó volt az együttműködés, rugalmasak voltak, ha az önkéntesek részt szerettek volna venni előadáson, beszélgetésen vagy koncerten, megtehették.
A Cloud Youth Festivallal a Z generáció tagjait, a 13–26 éves korosztályt igyekeztek megszólítani, ami sikerült is, ugyanis többségében ők vettek részt, de az alfa generáció is képviseltette magát, sőt az Y generáció tagjai is. Barabás Csongor István szerint mindenki megfordult a fesztiválon, aki most fiatal, és az is, aki annak érzi magát. Az első kiadáshoz képest különbség, hogy míg tavaly ingyenes volt a belépés minden programpontra, az idei évben belépőjegy ellenében lehetett részt venni a fesztiválon. 2022-ben nagyjából napi ezer ember fordult meg a rendezvényen, idén ezt is sikerült felülmúlniuk.
A fesztivál által nem csupán szórakozási lehetőséget biztosítottak, hanem segítséget, támpontokat is igyekeztek nyújtani, ezért a résztvevők olyan előadásokat hallgathattak meg, melyek önismeretről, tudatos életmódról, párkapcsolatokról, közösségi médiáról, szakmai sikerekről, pályaorientációról, és egyéb hasznos témákról szóltak. 
– Az előadásokon is mindig tele volt a nézőtér, ami számunkra azt jelzi, hogy az alternatív oktatásra igenis van igény. A legnépszerűbb természetesen a generációt nagyban érintő közösségi média panel volt, de az önismereti és párkapcsolat előadásokra is rendkívül nagy volt az érdeklődés – tette hozzá Barabás Csongor István.
Az esti koncerteken, bulikon mindkét helyszín zsúfolásig telt fiatallal, ugyanis minden napot és minden helyszít más-más zenei stílus határozott meg, így az is talált szórakozási lehetőséget, aki a rapet, aki a drum and basst, a technót, a popot, a hiphopot vagy a mainstream zenét kedveli. Legtöbben a vasárnap esti Beton. Hofi-koncerten vettek részt.
– Rengeteg visszajelzést kaptunk, kijelenthetjük, hogy létrejött a „Cloud-érzés”, amit nehéz szavakban meghatározni. Szinte egyetlen helyi fiatal sem ismerte ezeknek az udvaroknak a hátsó tereit, olyat is hallottunk, hogy az volt az érzésük, mintha nem is Csíkszeredában lett volna a helyszín, de a fiatalok kulturált viselkedését is sokan kiemelték. A fellépők a nekik nyújtott lehetőséget és az itteniek nyitottságát értékelték leginkább – részletezte a szervező.
Az eseményt megelőzően minden szomszédos utca és negyed lakója, üzlete levelet kapott a polgármesteri hivataltól, melyben tájékoztatták őket az éjfélig tartó szabadtéri koncertekről. A szervezők tapasztalatai alapján mindenki türelemmel és megértéssel fogadta a fiatalokat ünneplő rendezvényt. A következtetéseket folyamatosan vonják le a beérkező visszajelzések alapján, épp így jött a költözés ötlete is. Amit mindenképpen meg fognak tartani a további években is, az a zenei kínálat sokszínűsége, a feltörekvő zenekarok számára a bemutatkozás lehetősége, illetve az olyan zenészek és előadók meghívása, akik inspirálóak ezen generáció számára. A május eleji időpont is marad, a helyszín viszont még változhat.
– A Cloudnak nem céljai vannak, hanem küldetése. Számunkra nem az fontos, hogy hány ember fordul meg a fesztiválon, hanem az, hogy akik betérnek, akik „clouderekké” válnak, boldogabban, kiegyensúlyozottabban, tapasztaltabban, mentálisan egészségesebben menjenek tovább. A Cloud­nak ebben rejlik az igazi ereje – összegezte a szervező.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!