Tavaly 46 kiskorú anya szült a csíkszeredai kórházban

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban tavaly 46 kiskorú anya adott életet gyermekének, közülük a legfiatalabb egy 13 éves lány volt, míg 26-an mire szültek, már betöltötték a 18. életévüket – közölte az Agerpres hírügynökséggel az intézmény.

A csíkszeredai kórházban tavaly 1345 csecsemő született, és 72 esetben az anyák életkora 13 és 18 év közé esett. Így a 13 éves lány mellett további három anya 14 évesnél, hatan 15 évesnél, tizennyolcan 16, illetve 17 évesnél fiatalabbak voltak, amikor életet adtak gyermeküknek.

A legtöbb gyermekanyának ez volt az első szülése, de van arra is példa, hogy a kiskorúak második gyermeküknek adtak életet tavaly: egy 15 éves, hét 16 éves, nyolc 17 éves és tíz 18 éves lány már másodszor szült. Tavaly összességében több gyermek született, mint 2019-ben, ennek többek között az is oka, hogy megnőtt a kórház befogadóképessége. A világjárvány miatti lezárások következtében több udvarhelyszéki és háromszéki anya ugyanis Csíkszeredában adott életet a gyermekének. 2019-ben egyébként 1233-an szültek a csíkszeredai kórházban, közülük 72-en voltak 14 és 18 év közöttiek.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy tavaly 47 kiskorú anyáról érkezett jelentés hozzájuk. Elekes Zoltán kifejtette, hogy a bejelentéseket a kórház szociális gondozója tette, ezek nyomán a gyermekvédelmi igazgatóság szociális ankétot kezdeményezett, hogy megállapítsák, a kiskorú anya és gyermeke biztonságban visszatérhet-e abba a közegbe, ahonnan az anya érkezett.

„Ha megállapítják, hogy valamelyiküknek vagy mindkettejüknek veszélyes lenne visszatérnie, akkor javaslatokat fogalmazunk meg ennek elkerülésére. Ilyenkor védett házba kerülnek ezek az anyák és gyermekeik. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a család elfogadja az új helyzetet – és a legtöbb esetben ez is történik –, akkor otthon maradnak, de egy ideig figyelemmel kísérjük őket” – mondta az igazgató. Hozzátette: legtöbb esetben az anyák ragaszkodnak a gyermekükhöz, tavaly például egyetlen alkalommal sem hagyták el az újszülötteket.

HN-információ