Sztrájkolnak a bíróságok

Meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét szerdától a Bukaresti Ítélőtábla, a törvényszék, a törvényszéki ügyészség és a bírósági ügyészségek az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatos tervezett módosítások miatt. Az ország több törvényszéke és bírósága is hasonló határozatot hozott kedden, beleértve a Hargita megyeit is.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sztrájkolnak a bíróságok
A Hargita Megyei Törvényszék székhelye Fotó: Háromszéki Eszter

„Egy demokratikus társadalom elméleti és gyakorlati értelemben sem képzelhető el a bírói függetlenség tiszteletben tartása nélkül, amely meghatározza és értéket ad a jogi tevékenységnek, és előfeltétele az állam jogállamisága védelmének és az igazságos eljárás alapvető biztosításának. A bírói státusz tiszteletben tartása garancia a független igazságszolgáltatás megvalósítására, a jog nevében. A bírói függetlenség nem privilégium vagy előjog a bíró érdekében, hanem a jogállam és az igazságszolgáltatás megvalósítása érdekében” – írta keddi közleményében a Hargita Megyei Törvényszék közkapcsolatokért felelős irodája.

Hasonló közleményt adott ki a többi bíróság is. Az igazságszolgáltatási fórumok döntése értelmében

szerdától a perek nagy részét halasztják, csak bizonyos ügyek tárgyalását tűzik napirendre. Ezek közé tartoznak a bűnvádi eljárások során elrendelt kényszerintézkedések, a házkutatások, a kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, a gyermekelhelyezések vagy a távoltartási végzések.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók szerint a különnyugdíjak rendszerének tervezett módosításai sértik a bírák és ügyészek függetlenségét és az alkotmány szavatolta jogállásukat. Követelik, hogy a tervezett nyugdíjreform végrehajtásakor vegyék figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, és olyan jogszabályokat szorgalmaznak, amelyek egyrészt megszüntetik a jelenlegi méltánytalanságokat, másrészt „figyelembe veszi a bírák és ügyészek jogállását, a munkafeltételeket és az igazságszolgáltatási rendszer egészének kilátásait”.

Kedden az ország több törvényszéke és bírósága is rendkívüli közgyűlést hívott össze, és tevékenysége felfüggesztéséről döntött.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!