Százezer lejes bírságot kapott három csíkszéki önkormányzat, a polgármesterek szerint jogtalanul

Összesen százezer lejre bírságolták a Hargita Megyei Környezetőrség felügyelői Csíkkozmás, Csíkszentmárton és Tusnád polgármesteri hivatalát, mert jelentős mennyiségű elhagyott hulladékot találtak az önkormányzatok közigazgatási területén. Az érintett települések elöljárói elfogadhatatlannak tartják a kialakult helyzetet.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Százezer lejes bírságot kapott három csíkszéki önkormányzat, a polgármesterek szerint jogtalanul
Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Környezetőrség biztosai a legutóbbi ellenőrzések keretében három illegális szemétlerakó telephelyet azonosítottak. Az érintett települések Csíkszentmárton, Csíkkozmás és Tusnád község. A környezetvédelmi biztosok 20 ezer és 40 ezer lej közötti, rendkívüli bírságot szabtak ki, és határidős intézkedésekre kötelezték, az önkormányzatokat az érintett illegális telephelyek megtisztítására, olvasható a Hargita Megyei Környezetőrség közösségi oldalán. Lapunk megkeresésére a büntetés mértéke és a kialakult helyzet miatt reagáltak az érintett önkormányzatok elöljárói.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere elmondta: a település határában egy bánya található, amelyet a lakosság szemétlerakásra használ annak ellenére, hogy a térségi hulladékszállító munkatársai rendszeresen elszállítják portájuk elől a szemetet. Hozzáfűzte: hivatalos értesítést még nem kapott az önkormányzat a bírságról, de az meglehetősen nehéz helyzetbe hozza.

– Nem tartom tisztességesnek a büntetést, mert ugyan a hivatal kapja a bírságot, viszont a polgármestereket terheli ennek a kifizetése, ugyanis a számvevőszék hivatali ellenőrzéskor nem fogadja el.

Ennyi pénzt nem keres a polgármester egy év alatt sem. Ezért és sok más helyzetben a településvezetőt terheli a felelősség – mondta Birtalan Sándor.

László F. Csaba

Molnár József, Tusnád község polgármestere elfogadhatatlannak tartja a természetben való szemetelést, ebben egyetért a környezetvédelmi őrség álláspontjával. 

– Azzal viszont nem értek egyet, hogy az önkormányzatot terheli a felelősség, tekintettel arra, hogy az önkormányzat kapacitását messzemenően meghaladja az illegális szemetelők tettenérése.

A községhez majd hétezer hektár adminisztratív terület tartozik, ehhez az önkormányzatnál dolgozók létszáma kevés – mondta a község polgármestere.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere szintén elégedetlen a helyzettel. Kérdésünkre úgy fogalmazott, ideje volna dönteniük a törvényhozóknak, hogy kinek mi a feladata, mert szerinte az önkormányzat alkalmazottainak nem az az elsődleges feladatuk, hogy a szemetelők után szaladgáljanak. 

Balla Izabella, a környezetőrség vezetője lapunk megkeresésére leszögezte: a törvényt alkalmazva jártak el.

– Minden évben felhívjuk az önkormányzatok figyelmét, hogy az illegálisan lerakott hulladékok esetében, amikor a szemetelő ismeretlen, a környezet helyreállításával kapcsolatos költségeket az adott területi közigazgatási egység köteles finanszírozni – nyilatkozta.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!