Sikerrel zárult a Legato zenetábor

Nagy sikert aratott az első alkalommal megszervezett Legato zenetábor, amely szerdán délután ért véget. Összesen 17 gyerek vett részt a programban: javarészt zongorázni, valamint hegedülni tanultak.

[dropcap]E[/dropcap]lőször szervezett 1–4. osztályos csemetéknek zenei tábort az idén alakult Le­gato Egyesület.
A művelődési házban és a Spanyár-ház udvarán zajló rendezvény egyben hiánypótló és kísérleti jellegű is volt: a szervezők célja, hogy a gyerekek a nyári szünidő közepén ismét elővegyék a hangszerüket. A 14 gyerekre négy tanár felügyelt: Derzsi Katalin, Filtner Tünde, Péter Éva és Sófalvi Emese. A szervezők örömüknek adtak hangot, mivel testvérpárok is jelentkeztek. A gyerekek a hangszercserét borzasztóan élvezték, volt olyan zongorista, aki a két nap alatt megtanult hegedűn népdalt pengetni.
„Intenzív három napot zártunk a Legato zenetáborban, volt sok közös játék, hangszerbemutató, zenés kincskereső, tanárok koncertje. Szinte végig énekeltünk: a Spanyár-ház udvarán az öreg fűzfa alatt, a Művelődési Ház folyosóin (ott csak halkan), vagy a Városi Park sétányain. Mindezt természetesen hosszas felkészülés, alapos szakmai felépítés előzte meg, éppen azért, hogy a gyerekek ne a kötelező feladatot lássák majd, hanem játékosan, oldott hangulatban vezethessük be őket a zene birodalmába. A közös foglalkozások során gyarapodtak és elmélyültek a zömében kezdőkből álló csapat zenei alapismeretei, fejlődtek a gyerekek alapkészségei, a hangszeres alkalmak pedig lehetőséget teremtettek a még személyesebb, egyéni munkára. Számunkra, részt vevő tanárok számára a legnagyobb ösztönzést a gyerekek tehetsége, kíváncsisága, lelkesedése jelentette. Mi akartuk őket megajándékozni, s mégis mi kaptunk többet a „kis kollegáktól”, hiszen újraértelmezhettük, mi is a legfontosabb a zene tanításában.
Nem véletlen, hogy a Legato Egyesület legelső nyilvános rendezvénye egy kisiskolásoknak szóló zenetábor volt. Célunk olyan alkalmakat teremteni, amelyek hiányoztak eddig az udvarhelyi zenei életből, s amelyek a muzsika jegyében hozzák majd közelebb egymáshoz a szakmabelieket és a közönséget. Jelzésértékű biztatásnak érezzük, hogy kezdeményezésünket tanártársak, szülők, kulturális intézmények s a sajtó is támogatták. A tábor záróakkordjai elcsendesültek, de reméljük, hogy a közös éneklés és az együtt muzsikálás öröme még sokáig visszhangzik bennünk” – vallják beszámolójukban a tábor tanárai, vezetői.
Ahogy korábban is írtuk, a tábor jövőben is folytatódik, valószínűleg bővíteni fognak, a korosztályt is növelik.
A Legato Egyesület háromnapos táborát a Haáz Rezső Múzeum és a székelyudvarhelyi Művelődési Ház támogatta.

Antalfi József

: an accessible web community