Sikeres Szakmák éjszakája Korondon

Pénteken, április 21-én tartották a Szakmák éjszakáját Hargita megyében. A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítse a szakközépiskolákat, bemutatva az általuk kínált profilokat, hogy minél több nyolcadikos számára vonzóvá tegyék a tanintézeteket. Számos intézmény online várta látogatóit, a Korondi Szakközépiskolában idén először személyes jelenléttel is fogadták a diákokat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sikeres Szakmák éjszakája Korondon
Leendő diákokat toboroztak. Népszerűsítették az iskolát Fotó: Hadnagy Éva

Interaktív tevékenységek, élménybeszámolók, csináld magad feladatok és számtalan jutalom várta azokat a nyolcadikosokat, akik péntek délután ellátogattak a Korondi Szakközépiskolába, a Szakmák éjszakája rendezvény apropóján. Tófalvi György Rozália, az oktatási intézmény vezetője elmondta, céljuk, hogy bemutassák a szakmákat, amelyeket oktatnak, hogy ezáltal is kedvet kapjanak a környék végzős, nyolcadikos diákjai a náluk való továbbtanulásra.

– Úgymond csalogató foglalkozásokat szerveztünk a gyerekeknek, egyik teremben bemutatkozik a faipari-kereskedelmi szakunk, a másikban a turisztika, a harmadikban pedig diákjaink mesélnek frissen szerzett külföldi szakmai gyakorlatos élményeikről – részletezte az igazgató.  

Az eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, több mint 60 nyolcadikos érkezett a sóvidéki iskolákból, hogy megismerkedjenek a Korondi Szakközépiskolával.  

Hadnagy Éva

Sándor Ella a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola alárendeltségébe tartozó alsósófalvi Sükösd Ferenc Általános Iskola nyolcadikosainak osztályfőnöke. Mint mondta, hét diákkal érkezett a Szakmák éjszakája rendezvényre, azokkal a diákokkal, akik kimondottan Korondon szeretnék folytatni tanulmányaikat.

– Nagyon jónak tartom az ilyen rendezvényeket, hiszen így a nyolcadikosok is sokkal jobban belelátnak abba, hogy milyen is a középiskolai élet. Az interaktív bemutatóknak köszönhetően pedig megtapasztalhatják, hogy mi várhat majd rájuk a különböző szakokon, de megismerkedhetnek a hellyel és az infrastruktúrával is – vélekedett.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy nagyon színvonalas rendezvény részesei lehettek, ezért mindenképp megérte, hogy jelen volt diákjaival.

Hadnagy Éva

Fábián Barbara Noémi és Tófalvi Emília a pálpataki általános iskola nyolcadikos diákjai, ők is részt vettek a Szakmák éjszakáján. Mint mondták, nagyon tetszettek a látottak, minden tevékenységet kipróbáltak, amit csak lehetett, sok élménnyel gazdagodtak és annak lehetőségét sem zárják ki, hogy itt folytassák majd az iskolát.  

Három teremben zajlottak a tevékenységek, az elsőben a faipar–kereskedelem profil mutatkozott be, itt mentorok segítségével a kisdiákok, egy Szakmák éjszakája feliratú fa kulcstartót rakhattak össze, amelyet be is csomagoltak, ellátták a megfelelő leírással, felárazták, így az alapanyagtól egészen a vásárlás állapotáig juttatva el a terméket, amelyet természetesen mindannyian meg is tarthattak. A turisztika–gasztronómia szakok bemutatóján a kisdiákoknak egy kivetített fotó alapján, amelyet néhány percig figyelhettek meg, egy ünnepi asztalt kellett terítsenek, rajta minden szükséges evőeszközzel. Bár ez sem volt a legegyszerűbb feladat, élvezték a kihívást, és az általuk elkészített terítékeket a végén kielemezték, így már ebből is sokat tanulhattak a diákok. A feladat teljesítése után szintén ajándékban részesültek.

Hadnagy Éva

A legnagyobb érdeklődés azonban azt az interaktív bemutatót övezte, amelyet a tizenkettedikesek egy csoportja tartott. Ők ugyanis nemrég tértek haza egy háromhetes portugáliai szakmai gyakorlatról, amely az Erasmus+ program keretében valósult meg. Vetített képsorok által mutatták be útjukat, tapasztalataikat, kirándulásaikat, és mindazt az életre szóló, feledhetetlen élményt, amelyet ettől a programtól és egyben iskolájuktól kaptak.

A személyes jelenléttel tartott bemutató mellett az iskola online felületein is várták az érdeklődőket, itt virtuális iskolabemutatón, illetve régi diákjaik beszámolóin keresztül nyújtottak betekintés, de egy virtuális szabadulószobával is készültek.

 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!