Pityókacsomagoló Szentkirályon

Burgonyacsomagoló gépsorral bővíti eszköztárát – és ha igény lesz rá, akkor szolgáltatásait is – idén ősztől a csíkszentkirályi Agromec mezőgazdasági vállalkozás. A pityóka hálós, 2,5-től akár 20-25 kilós kiszerelésére is alkalmas csomagolót az alcsíki cég szeptember folyamán állítja üzembe.

 [dropcap]Ú[/dropcap]j burgonyacsomagoló gépsort állít még az idei szezonban szolgálatba a csíkszentkirályi Agromec mezőgazdasági vállalkozás – tudtuk meg Darvas Bélától, a csíkszentkirályi cég igazgatójától. Hozzátette, a gépsort már megvásárolták, de egyelőre még nem üzemelték be.
„A csomagológépsort még nem üzemeltük be, de lassan ennek is nekifogunk. Szeptember folyamán elindítjuk a gépsort. Raschelba (hálós zsákba) csomagolunk, 2,5 kilogrammtól 20-25 kilóig” – újságolta Darvas. A hónap folyamán termelésbe álló gépsorral egyelőre a szentkirályi cég burgonyaparcelláiról betakarított termés csomagolását végzik, ám ha a szolgáltatásra nagyobb igény lesz és erre megbízói szerződést is tudnak kötni, akkor bérmunkaként akár más termelők burgonyakészletét is becsomagolják.
Mint a szakembertől megtudtuk, az alcsíki agrárvállalkozás által művelt burgonyaparcellákról egyelőre még csak az új vetőmagot ásták ki: az eddig betakarított termést Darvas relatíve jónak ítéli. A betakarított korai fajtákban a 45-50-es méretűnél nagyobb burgonyák aránya közelíti a 70 százalékot.
„A szárazsághoz képest jó a termés. A mennyiség valamivel kevesebb. Van olyan parcellánk, ahol tavalyhoz viszonyítva ezúttal is csak féltermés lett. A nagymezői köves, kavicsos földeken például a szárazság jobban érződött, kevesebb a nagyburgonya. Az új vetőmagok minősége viszont sokat pótolt a termésben, tehát nagyobb volt a kötőképessége, a darabszám is jobb. Viszont a fogyasztási burgonya termelése szempontjából ez az időjárás nem volt a legkedvezőbb” – magyarázta az agrárszakember.
A gumós növényt a csík­szent­királyi Agromec ezúttal 75 hektáron termesztett, ebből idén 25 hektárt vetőmagtermelésnek szántak. A cég főtevékenységét ugyanis – legalábbis a pityókatermelés terén – az étkezési burgonyaelőállítás és a vetőmag-szaporítás jelenti: ipari feldolgozásra szánt, chipsz burgonyafajták termelésével a cég nem foglalkozik.
Ami a burgonya vetőgumók termelését illeti, Darvas nem titkolta, külföldről hozott vetőmaggal dolgoznak, azt szaporítják tovább és minőségileg igazolják. A kínálat a szaporított, ültetni való gumófajták terén is igen széles: Carrera, Bellarosa, Arizona, Evolution, három francia fajta – a Nazca, Louisiana és Maris –, továbbá még a Lampera és a Jelly is megtalálható – sorolta lapunknak Darvas Béla.

Domján Levente