Ötnapos kulturális eseménydömping Csíkszeredában

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából április 11–16. között ötnapos kulturális rendezvénysorozattal készült a Csíki Játékszín. Kezdésként a Tizenegy című hagyományos költészet napi műsorát mutatta be a társulat kedd délelőtt. Tizenegy vers hangzott el tizenegy színész előadásában a csíkszeredai színház lépcsőin.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Ötnapos kulturális eseménydömping Csíkszeredában
A Tizenegy a Csíki Játékszín hagyományos költészetnapi eseménye Fotó: László F. Csaba

Szépszámú érdeklődő gyűlt össze kedden délelőtt tizenegy órakor a csíkszeredai színház előtt, ahol tizenegy színész szavalt el tizenegy verset. Így, a tizenegyedik Tizenegy című költészetnapi eseménnyel kezdődött el a Csíki Játékszín Kortársunk, Petőfi című kulturális rendezvénysorozata, amely április 11–16. között zajlik.

László F. Csaba
Egy-egy verset szavaltak el a Csíki Játékszín színészei

Hagyományteremtő folytonosság

A színház először 2013-ban rendezte meg a Tizenegy című költészetnapi rendezvényt, ami Szabó Enikő színművésznek és Parászka Miklós, a színház alapító igazgatójának közös ötlete volt. Mint Szabó Enikő, az esemény koordinátora és szerkesztője elmondta: az alapkoncepció az volt, hogy olyan előadást hozzanak létre, ahol a színészek kimennek az utcára, kiállnak egy térre vagy lépcsőre, ami egyfajta kísérlet volt arra, hogy felmérjék, meg tudnak-e szólítani embereket, kilépve az intézményesített keretek közül.

László F. Csaba
Egymásra találtak a színészek közönségükkel. Volt kinek mondani


Szabó Enikő, Poór Lili-díjas (EMKE) színművész rámutatott: a kezdeményezés évről évre egyre nagyobb sikernek örvend, így mára már hagyományőrző folytonossága van. Hozzáfűzte: a társulat rendkívüli módon ragaszkodik a Tizenegyhez, ami a város köztudatában már egybefonódott április tizenegyedikével, a magyar költészet napjával. Mint részletezte: büszkeség számukra, hogy Erdély-szinten ilyen szép, gazdag műsorprogrammal jelentkezhetnek. Ameddig a versekre a közönségnek van igénye, ameddig kell az embereknek, addig minden évben megszervezik. 

– Csak legyen kinek mondani

– fűzte hozzá.
Emlékeztetett: a magyar költészet napja alkalmából szervezett versműsornak minden évben más tematikája van, mindig valamilyen ünnephez kötik, attól függően, hogy milyen évfordulóra emlékezünk abban az évben. A Tizenegy repertoárjában klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepeltek már, tavaly Petőfi Sándor leghíresebb költeményeit hallhattuk csokorba szedve, idén a hozzá írott verseké volt a főszerep, hogy láthassuk, hogyan viszonyulnak mások a költő életművéhez.

László F. Csaba
Félreérthetetlen előadói üzenet. Kortásunk Petőfi


– Az ember fiatalkorától kezdve versekkel kommunikál, amikor szerelmes, amikor veszteség vagy tragédia éri, a versek képesek csillapítani és fokozni ezeket az érzelmi amplitúdókat.

Ez az az irodalmi műfaj, ami által tapasztalhatjuk, hogy a részben van az egész, egy cseppben ott a tenger.

Ennek a megünneplése, hogy néhány verssorban a gondolatainkat közölhetjük, egy nagyszerű keret. Én rímekbe zárva szeretem megélni a szabadságot – fejtette ki Szabó Enikő.

A részletes program

Az ötnapos Kortársunk, Petőfi rendezvénysorozat vezérfonala a Petőfi-bicentenárium, amellyel a kisgyermekektől az idősekig minden korosztályt meg szeretnének szólítani és bevonni, hogy az egész város együtt ünnepelhessen – részletezte. Ennek érdekében színházi előadásokkal, illusztrációs és bábos foglalkozással, kocsmakvízzel, slam poetry-vel, verses-zenés előadóesttel, kreatív írás műhely-workshoppal, kincskereséssel készülnek, és egy egyedülálló audiovizuális költészeti formáció is a vendégük lesz.
A 14–18 éves korosztályt célzó háromnapos kreatív írás műhelymunkát kedden 12 órától nyitották meg, André Ferenc és Horváth Benji vezeti. A napot a Petőfi 200 – szórakoztató irodalmi és honismereti kvíz zárta, amelyet a nemrég Guinness-rekordot döntött Kovács Zsolt (KoZso) erdélyi kvízmester vezetett.
Április 12-én, szerdán 12 órától ismételten kreatív írás műhelyt tart André Ferenc és Horváth Benji, majd délután öt órától Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert Petőfi live! című verses-zenés előadóestje lesz látható a színház Hunyadi László kamaratermében.
Csütörtökön, április 13-án a déli 12 órától kezdődő kreatív írás műhely foglalkozást este 7 órától kezdődően slam poetry követi az ANT BAR-ban, amellyel szintén a 14–18 éves korosztályt szeretnék megszólítani. Este kilenc órától pedig a kolozsvári BeatWándor audiovizuális formáció lép fel költészeti performanszával, majd Petőfi Party zárja a napot, szintén az ANT BAR-ban.
A legkisebbek számára bábos közreműködéssel zajló versillusztrációs foglalkozással készülnek, amelyet Váncsa Mónika koordinál a Gubanc csapatának közreműködésével. Az előadás április 14-én, pénteken tíz órától kezdődik majd.
Csíkszeredában most először látják vendégül a beregszászi magyar színház társulatának tagjait. A szervezők szerint Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa az ismert komikus eposz derűjét úgy őrzi meg, hogy egyben a beregszászi színház aktuális helyzetére is reflektál. Az előadást 15-én, szombaton este hét órától tekinthetik meg az érdeklődők, a Csíki Játékszín nagytermében.
Az eseménysorozat utolsó napján, 16-án, vasárnap 12 órakor városi kincskereső játékra hívják a 10–14 éves gyermekeket. A Petőfi a városban játékot Köllő Zsófia vezeti majd. Az ötnapos rendezvényt a Nagyvárad Táncegyüttes János Vitéz című táncszínházi előadása zárja este hét órától a színház nagytermében, amely egy mesebeli miliőbe kalauzolja nézőit.

Csíki Játékszín

A meghívott előadásokra a Csíki Játékszín jegypénztárában  lehet jegyet váltani hétfőtől péntekig 13–15 óra között, valamint az előadások előtt egy órával. A jegyeket előre le lehet foglalni a 0748–168506-os telefonszámon hétköznapokon 9–13 óra között.
A kvízen, a kreatív írás műhelyen, a slam poetry-n és a kincskereső játékon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az Google Form űrlapok kitöltésével lehet megtenni.

Itt lehet regisztrálni a  Petőfi 200 – szórakoztató irodalmi és honismereti kvízre, itt a kreatív írás műhely André Ferenc és Horváth Benji vezetésével rendezvényre lehet jelentkezni, továbbá itt lehet jelentkezni a slam poetry eseményre, és itt lehet jelezni a részvételi szándékot a Petőfi a városban kincskereső játékra, amelyet Köllő Zsófia vezetésével szervez meg a színház.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!