Hirdetés

Öt százalékkal többen vonatoztak tavaly 2022-höz képest, ugyanakkor jelentős mértékben csökkent a teherforgalom

A múlt évben a vasúti személyszállításban 5,4 százalékkal nőtt az utasok és 6,1 százalékkal az utaskilométerek száma 2022-höz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet szerdán közzétett adataiból.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Öt százalékkal többen vonatoztak tavaly 2022-höz képest, ugyanakkor jelentős mértékben csökkent a teherforgalom
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Másfelől a vasúton szállított árumennyiség 11,5 százalékkal 48,867 millió tonnára csökkent. Az árumennyiség 79,3 százalékát belföldön szállították. Az árukilométerek száma 3,3 százalékkal csökkent, és csak a belföldi szállításban nőtt 1,4 százalékkal. A vasúton szállított árumennyiség 23 százaléka koksz, finomított kőolajtermék, szén és lignit, 21,1 százaléka pedig kőolaj és földgáz volt 2023-ban. Az árukilométerek tekintetében a koksz és a finomított kőolajtermékek részesedése 29,5 százalékos volt a teljes áruforgalomban, a mezőgazdasági, vadászati és erdészeti termékeké pedig 24,5 százalékos.


Hirdetés

A vasúti személyszállításban 2022-höz képest 3,7 százalékkal nőtt a motorvonatok és 3,2 százalékkal a vasúti kocsik utaskilométereinek száma. A külföldről érkező megrakott tehervagonok száma 2,6 százalékkal, átlagos bruttó tömegük pedig 2,3 százalékkal nőtt. A személyszállító vonatok átlagos sebessége 0,6 százalékkal nőtt, a teherszállító szerelvényeké pedig 13,6 százalékkal csökkent a múlt évben az előző évhez képest – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!