Hirdetés

Öt évre növelné az RMDSZ az önkormányzati vezetők mandátumát

Az önkormányzati vezetők mandátumát a jelenlegi négy évről öt évre módosító törvénytervezetet iktatott szerdán a parlamentben az RMDSZ – jelentette be Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. 

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Öt évre növelné az RMDSZ az önkormányzati vezetők mandátumát
Fotó: Cseke Attila Facebook-oldala

A szövetség csütörtöki közleménye szerint a települések fejlődését és a politikai stabilitást szavatolná a törvénytervezet. A politikus elmondta, öt év alatt nagyobb beruházásokat lehet megvalósítani, amelyek a települések fejlődéséhez vezetnek, ezért van szükség a módosításra.


Hirdetés

Mint részletezte: fejlesztési miniszterként tapasztalta, mennyi időre van szüksége egy polgármesternek, egy helyi vezetőnek ahhoz, hogy egy nagyobb lélegzetvételű beruházást megtervezzen az önkormányzat, megszerezze rá a szükséges finanszírozást, és kivitelezze. „Ezzel a jogszabálytervezettel megteremtjük a szükséges jogi keretet ahhoz, hogy az önkormányzati vezetők bátrabban tervezzenek közép- és hosszú távra, ezzel segítve a települések fejlődését. Nagyobb politikai stabilitásra van szükség Romániában, illetve meg kell teremteni azt a keretet, amely nem csak a rövidlátást és a rövid távú tervezést ösztönözi” – idézte a közlemény Cseke Attilát.

A törvénytervezet a polgármesterek, alpolgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, illetve a megyei tanácselnökök és alelnökök mandátumát módosítaná a jelenlegi négy évről öt évre.

A volt közigazgatási miniszter rámutatott: az európai uniós finanszírozási programokat hétévesre tervezik, ehhez a hosszabb ciklikussághoz igazítaná a szövetség az önkormányzati vezetők mandátumát. Cseke Attila elmondta: több európai országban, így Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban is ötéves vagy annál hosszabb, akár hét-nyolc éves mandátuma van egy önkormányzati vezetőnek. A javaslat az idei önkormányzati választások után kezdődő mandátumokra vonatkozik, a jelenlegi önkormányzati mandátumokat nem hosszabbítja meg. A tervezetről a parlament két háza dönt, ezt követően léphet érvénybe – áll a közleményben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!