Oroszországból kellett gyógyszert hozatni

Oroszországból kellett diftéria elleni szérumot kérnie Spanyolországnak, hogy kezelni tudjanak egy hatéves gyereket, aki 28 év óta az első ilyen beteg a dél-európai országban – derült ki abból a táviratból, amelyben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök megköszönte a gyors segítséget Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek szerdán.

Egy barcelonai kórházban ápolják a diftériával fertőzött gyereket, állapota súlyos, de stabil. Tünetei – láz, fejfájás, köhögés – egy hete kezdődtek, ezért mintegy 150 olyan embert tartanak megfigyelés alatt, aki kapcsolatba kerülhetett vele. A gyerek rokonain kívül az iskolatársait, azok családját és az iskolai dolgozókat érinti az óvintézkedés – számolt be a részletekről a spanyol sajtó.
Spanyolországban legutóbb 1987-ben regisztráltak diftériás, más néven torokgyíkkal fertőzött beteget, a kór a védőoltásoknak köszönhetően eltűnt. Épp ezért nincs az országban olyan gyógyszer, amely a már kialakult betegség kezelésére alkalmas, sőt a szomszédos európai államokban sem találtak. Legközelebb Oroszországban létezik még a diftéria, így onnan kértek antibiotikumot a beteg számára. A gyerek nem volt beoltva diftéria ellen, mert ez Spanyolországban nem kötelező, csupán ajánlott. Alfonso Alonso egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a spanyol lakosság 90-95 százaléka védett a fertőzéssel szemben, ugyanakkor felelőtlenségnek nevezte, hogy vannak olyanok, akik élnek a lehetőséggel, és nem oltatják be magukat.
David Moreno, a spanyol gyerekorvosok egyesületének (AEP) koordinátora a közszolgálati tévének nyilatkozott arról, hogy sok szülő azért utasít el bizonyos oltásokat, mert a betegséget már nem létezőnek gondolja. A diftérián kívül példaként említette a kanyarót és a járványos gyermekbénulást, amelyek nem tűntek el teljesen a világból, így a megbetegedést csak az oltással lehet megelőzni.
Évente mintegy 4500 diftériás esetet regisztrálnak a világon. Az oltás elterjedése előtt a sok halálesettel járó betegségek közé tartozott. Baktériuma gyulladást okoz a felső légutakban, súlyos esetben fulladáshoz vezethet. A betegség cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed.