Hirdetés

Nyáresti filmek

Nyáresti mozizásra hív a Székelyföldi Stúdió és a Városi Könyvtár: Hargita megyei alkotók dokumentumfilmjeit mutatják be a jövő héten, és a helyi rendezők mellett magyarországi televíziós személyiségeket is meghívtak egy-egy kis beszélgetésre.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nyáresti filmek
Ismerkedjünk meg saját dokumentumfilmeseinkkel. Jakab Ervin, Demeter Levente és Geréb Krisztina Fotó: Beliczay László

A Székelyföldi Stúdió tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, akkor szervezték meg először a nyáresti filmes eseményt, nagy sikerrel. Ezért a könyvtárral partnerségben idén is előrukkolnak a programmal, amely jövő héten, június 29. – július 1. között lesz.
Csütörtökön a székelyudvarhelyi stúdióban beszéltek arról a szervezők, hogy bár a fő tevékenységük a televíziós tartalomgyártás, a rövidebb híranyagok mellett gyakran találkoztak és találkoznak olyan témákkal, amelyeket – véleményük szerint – érdemes mélyebben kibontani. Az elmúlt évek alatt több alkotás is készült a műhelyükben, ám a filmeket, bár rangos díjakat is begyűjtenek általában, sokan nem ismerik. A Székelyföldi Stúdió munkatársai úgy gondolták, hogy érdemes szélesebb körben is ismertté tenni az alkotókat és alkotásaikat. Ugyanakkor – mint Geréb Krisztina fogalmazott –,

be szeretnék bizonyítani, hogy a kortárs dokumentumfilmek ismeretterjesztő jellegük mellett szórakoztatók is tudnak lenni. 


Idén a háromnapos program során nemcsak a saját filmjeiket vetítik le, hanem a dokumentumfilm-válogatást kiegészítették csíkszeredai és gyergyószentmiklósi filmekkel. A bemutatásra szánt dokumentumfilmek és kisfilmek vagy filmetűdök többségét erdélyi és magyarországi filmfesztiválok közönsége láthatta már, udvarhelyi vetítésük viszont premiernek számít a Nyáresti filmek idején. 

Összesen 12 filmet láthat a közönség, a vetítések mindhárom nap 21.20-kor kezdődnek a Városi Könyvtár előtti téren.

A közönségtalálkozók 20 órakor indulnak, első nap, csütörtökön a Székelyföldi Stúdió munkatársaival lehet majd beszélgetni, pénteken 30 éve a Dunán címmel Kalocsai Andrea színésszel, műsorvezetővel, előadóművésszel találkozhatnak az érdeklődők, a szombati vendég pedig Gulyás István műsorvezető, dokumentumfilmes lesz, a közönségtalálkozó címe Kell-e vér a képernyőre? – A Panoráma óta ez itt a kérdés. A részletes programot és a filmek rövid ismertetőjét a Nyáresti filmek esemény Facebook-oldalán lehet böngészgetni. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!