Nagyobb bizalommal kellene a fához nyúlni

Köllő Miklós az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Egyelőre nem tapasztalható

A jó minőségű faépítészet ellensége az olcsó faház – mutatott rá háromrészes gyergyó­szentmiklósi előadássorozatának utolsó felvonásában Köllő Miklós műépítész, a Larix Stúdió szakembere. Az Örökségünk a székely ház, valamint az Építészet és műemlékvédelem című előadásait követően Köllő ezúttal az ökoregionális építészet székelyföldi lehetőségeiről beszélt.

Köllő Miklós az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Egyelőre nem tapasztalható
Köllő Miklós az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Egyelőre nem tapasztalható

[dropcap]K[/dropcap]omoly tervezésre van szükség az ökoregionális, azaz környezettudatos építkezés felé vezető úton – hangsúlyozta előadásában Köllő Miklós, rámutatva: ez a típusú építkezési forma a környezethez való alkalmazkodást és a helyi nyersanyagok használatát jelenti. Mint fogalmazott: olyan közép- és hosszú távú célokat kellene megfogalmazni, mint a faépítészeti védjegy, vagy épp egy innovációs központ kialakítása.
– Fontos, hogy megmaradjanak az erdős és kaszálós területek, legyen tiszta ivóvíz, illetve a fakitermelés és -feldolgozás civil támogatottságot élvezzen – tette hozzá Köllő Miklós. A Larix Stúdió építésze több olyan hátráltató szempontra is rámutatott, amelyek miatt Székelyföldön egyelőre még nem terjedt el az ökoregionális építészet: elmondása szerint sokkal jobban lehetne élni a közbirtokosságok nyújtotta lehetőségekkel, azonban együttműködés, illetve közös stratégia kidolgozása nélkül mindez nem lehetséges.
Pozitív példaként a gyergyó­szárhegyi – fából készült – sportcsarnokot hozta fel: itt teljes mértékben kihasználhatók a környezet nyújtotta lehetőségek.
– A létesítmény déli oldalánál tavasszal és ősszel meleg áramlik be, egy másik pontján pedig nyáron hűvös levegőt tudunk beengedni – közölte Köllő. Megjegyezte: nem az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen az épület, hanem hogy megfeleljen céljának és minél tovább tartson.
Azzal kapcsolatban, hogy merre kell elindulni a környezettudatos építészet felé vezető úton, Köllő a közös menedzselés fontosságát hangsúlyozta, emellett támogatni kell azokat, akik fellépnek a székelyföldi erdők védelme mellett.
– Az erdőtől egészen az otthonunkig kell követni a fa útját, egy olyan rendszer kialakítása szükséges, ahol mindenkinek megvan a maga feladata – vázolta fel a műépítész.
A jelenlévők többször is rácsodálkoztak, hogy az egyszerű helyi nyersanyagokból milyen épületek készülhetnek. – Szépek tudnak lenni, ha alázattal dolgozik velük az ember – mondta Köllő Miklós.

Kertész László