Móka és kreativítás Csíkkozmáson: Szappany Derby, a fura járgányok versenye

Nagyot nézhettek a magyar–román határon a határrendészek, mikor Virág János, a magyarországi Lukácsháza község polgármesterének csomagtartójába néztek. Egy fura, hordóból és kerekből álló, gyerekkorom csapágyszekerére emlékeztető járgány pihent a csomagtérben.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere meghívásának sietett eleget tenni az alpokaljai község elöljárója, ugyanis szombaton Csíkkozmáson újra megszervezték a nevezetes Szappany Derby versenyt. A szervezők, a Csíkkozmásért Egyesület ifjú tagjai pár hete mindenkit mozgósítottak a községben, hogy biza félrerakott, nem használt dolgaik között tegyenek rendet, s aminek már szinte a szeméttelepen a helye, abból építsenek járművet és nevezzenek be a versenyre. Ezért nem lehetett valószínűleg szabad hegesztőgépet és fúrópisztolyt találni a faluban.

Tizenkét csapat nevezett be a szombati versenyre, tizenkét különbnél különb járgánnyal, a legfiatalabb nevező csapat átlagéletkora épp, hogy elérte a 10 évet. A közönség szurkolt, a járgányok hol egyben, hol darabokban, lassan, gyorsabban, esetleg még lassabban lefutották a Zugató utcában kijelölt versenytávot. Mind a közönség, mind a versenyzők arcán erre a napra biztos bérlő lett mosoly, csupán a verseny és eredményhirdetés között lehetett látni komoly tekinteteket, ugyanis a Hargita megyei mentőszolgálat munkatársai alapszintű újjáélesztési gyakorlati bemutatója követte a versenyt.

A zsűrinek sem ígérkezett könnyűnek a munkája, majd gordiuszi megoldással 12 nyertest nevesítettek: az Adonisz csapata (Mihok Szabolcs, Mihok József, Kajcsa Réka) a kreativitás és gyorsaság együttes díját vehette át, ez volt a verseny fődíja is egyben. Az Ördögszekeresek kapták a legkreatívabb csapatnak járó díjat, a Csíkkozmási Rendőrök és a Csermobil csapata bizonyult a leggyorsabbnak, a Halálkoponya csapata kapta a legfiatalabbaknak járó díjat, Vince angyalai pedig az osztályfőnök díját zsebelték be. A Jégermesterek a legmagasabb kocsi kategóriában nyertek különdíjat. A Lánglovagok csapata a senior kategóriában, a helyi Bojzás Néptáncsoport pedig a legnépesebb csapat kategóriában nyert. A Legzenésebb csapattal a Tuzson János Fúvós Egylet tagjai neveztek be a versenyre, a legvizesebb csapat díját a Székely tengerészek kapták. A nemzetközi díjat a lukácsházi csapat nyerte, járgányukat Csíkkozmásnak adományozták.

Lőrincz Csaba

: