Háztartási gépek roncsporgramja: minden korábbinál több pénzt szánnak rá

Kiselejtezett háztartási gépek FOTÓ: ARCHÍV

Minden korábbinál több pénzt szánnak idén a háztartási gépek roncsprogramjára – jelentette be tegnap a környezetvédelmi miniszter. Tánczos Barna közölte: tavalyhoz képest 2021-ben 75 millió lejjel bővítik a program keretösszegét. Mint mondta, a napokban véglegesítik a programot futtató elektronikus platformot.

Hamarosan újraindul a háztartási gépek roncsprogramja, jelentette be tegnap Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

– Megtartjuk a tavaly meghirdetett kategóriákat: hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, televíziók, laptopok és táblagépek. A kidolgozott rendszer iratkozáskor egy utalványkódot generál, amellyel 15 napon belül lehet jelentkezni a kereskedőnél, és megvásárolni a kiszemelt háztartási gépet – nyilatkozta Tánczos.

A háztartási gépek 2020-as roncsprogramját az informatikai rendszer biztonsági problémái miatt decemberben törölték, néhány nap múlva pedig menesztették Dan-Cătălin Vatamanut, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnökét.

A program szabályzata szerint egy régi háztartási gép leadása esetén az igénylők a következők szerint részesülnek az A++ és A+++ energiahatékonysági osztályú háztartási elektromos és elektronikus berendezések vásárlási utalványaiból:

* 300 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosógépekre;

* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosogatógépekre;

* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú klímaberendezésekre, beleértve a hordozható klímaberendezéseket is;

* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú hűtőszekrényekre/ kombinált hűtőszekrényekre/ fagyasztókra/ fagyasztóládákra;

* 400 lej a legalább A energiahatékonyságú tévékre;

* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú ruhaszárítókra;

* 200 lej a legfeljebb 43 kWh/év energiafelhasználású porszívókra.

Ezenkívül 500 lej értékű utalványt adnak a laptopokhoz és 300 lejt a táblagépekhez.

A régi gépeket, akkreditált forgalmazónál, legfeljebb 15 nappal azt követően kell újra cserélni, hogy a támogatottak névsorát közzéteszik az AFM honlapján.

2019-ben 40 millió lejből működött a program. A rendelkezésre álló adatok szerint 89 193 utalvánnyal összesen több mint 60 ezer régi háztartási gépet vontak ki forgalomból.