Hirdetés

Méhek, méztermékek és mindennapi tevékenységük megismerése

A gyerekeket már kiskorukban érdemes nevelni azon értékek felismerésére, amely a környezetükre jellemző. Március végén a Hargita Megyei Méhész Egyesület által a csíkszeredai Napraforgó óvoda gyerekei látogattak el a helyi méhészüzletbe, ahol megismerkedtek a méhek mindennapi életével, a velük kapcsolatos kiemelkedő tudnivalókról.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 4 perc
Méhek, méztermékek és mindennapi tevékenységük megismerése
Fotó: Zöldi István

Atavasz beköszöntével nemcsak a természet kelt újra életre, ha­nem az emberek is aktívabbak lettek, a jó idő pedig nagyobb moz­gáslehetőséget biztosított min­denki számára. Az óvodás gyerekeknek is lehetőség adódott, hogy több időt töltsenek a szabadban, parkokban és a játszótereken. Március 22-én a csíkszeredai Napraforgó napközis gyerekei látogatást tettek a helyi mé­hészüzletben. Az időjárás nem igazán volt kedvező ezen a napon, de a gyerekek nagy érdeklődéssel érkeztek. 
A látogatás célja a méhek életének, a méhcsaládok szervezésének, valamint az általuk megtermelt és begyűjtött termékeknek az emberre gyakorolt jótékony hatásainak megismerése volt. A nagyobb gyerekekkel folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy a méhekkel kapcsolatos témákban sok ismeretük van, ami azt jelenti, hogy mind a napköziben, mind a közvetlen környezetükben kapcsolatba kerültek a méhekkel, valamint a méhészetekkel.

Zöldi István
A gyerekeknek bemutattuk a kap­tárt, azaz a méhek lakását, valamint a keretet, amely raktárként is szolgál a méz tárolásában. A bemutatást figyelemmel követték, és kérdéseket tettek fel, mint például hogy miért különböznek a keretekben a sejt nagyságai, és miért vannak olyan építmények, amelyek eltérnek mint orientáció a többi sejttől.
A keretek bemutatásakor a gyerekek meg tudták figyelni, hogy a sokak által ismert propoliszt a méhek hova tárol­ják, és ugyanakkor megtudták, hogy va­­­­lójában miért is gyűjtik ezt össze. Szó esett a méhészetekben használt eszközökről és szerszámokról, illetve nem utolsósorban a védőfelszerelésről, hisz a gyerekek tudták, hogy a méhek szúrnak és nem csípnek.
A kaptár és egyéb eszközök is­mertetése után bemutattuk szá­mukra a mézfajtákat és egyéb méz­­­termékeket is. A látogatáson részt vevő gyermekek és óvónők is egy kis kóstolóval távoztak.
Az ehhez hasonló látogatásoknak nagy szerepük lehet a gyermekek ne­velése szempontjából, az egészséges életmódra nevelésben, illetve abban is, hogy tudjanak már kiskoruktól fogva különbséget tenni aközött, hogy mi az, ami nekik nemcsak édes, hanem egészséges is. Az ilyen tematikus lá­­to­gatások alkalmával nemcsak a méhek világát ismerik meg a gyerekek, hanem a helyi termelőket is, e fogalom értelmét, illetve fontosságát is.

Zöldi István
Hargita Megyei Méhész Egyesület alelnöke



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!