2022. október 2, vasárnap.
Hirdetés : an accessible web community

Manchesterben költekeztek

Véget ért a nemzetközi labdarúgásban az átigazolási időszak. A legtöbbet az angol klubok költöttek játékosvásárlásra, ám több országban is megdőlt a korábbi rekord. A románok közül Chiricheºért fizettek a legtöbbet, Dzsudzsák távozásán viszont hatalmasat bukott a Dinamo Moszkva.
[dropcap]K[/dropcap]edden zárult a nyári átigazolási időszak a nemzetközi labdarúgásban, több ország is megdöntötte a vásárlási csúcsát. A legtöbbet az angol első osztályban szereplő klubok költöttek játékosvásárlásra és eladásból is nekik származott a legnagyobb bevételük, ám az adásvétel-egyenleget tekintve a portugál csapatok zárták a legjobban az átigazolási idényt. Összeállításunk egy német, átigazolásokra szakosodott portál adatai alapján készült.

Költekező angolok
A Premier League klubjai összesen 1,17 milliárd eurót költöttek, a Serie A csapatai 576,46 milliót, a Primera División gárdái 573,95 milliót, a Bundesliga csapatai is rekordot állítottak fel 410,43 millió eurós vásárlásukkal. A negyedik helyen a francia Ligue 1 áll 307,15 millió eurós, míg az ötödik az angol másodosztály, a Championship 134,34 millió vásárlással. Az 1. Liga a 34 helyen áll a bevásárlások terén 1,51 millió euróval, ám az eladások elérték a 7,75 milliót, míg az OTP Bank Liga a 39. a listán 860 ezer eurós vásárlással, viszont 3,7 millióra adtak el focisokat.
Az eladások tekintetében is jeleskedtek a Premier League klubjai (891,80 millió €), megelőzve a Serie A (505,68 millió €), a Bundesliga (477,55 millió €), a Ligue 1 (403,45 millió €) és a Primera División (387,05 millió €) csapatait. A játékosok adásvételének egyenlege a portugál Primeira Liga csapatainál a legnagyobb (218,154 millió €), a Ligue 1 és a holland Eredivisie is pluszban zárt, előbbi 96,3-, utóbbi 87,18 millió euróval.
Játékosvásárlásra a Manchester City költött a legtöbbet (203,38 millió €), megelőzve az FC Valenciát (142 millió €) és a Manchester Unitedet (139,64 millió €). Egy csapat lépte át a 200, hat pedig a százmillió eurós határt. Az eladások terén az AS Monaco volt a legaktívabb (160,4 millió €), megelőzve az FC Portót (120,9 millió) és az Atléticó Madridot (104 millió), rajtuk kívül csak a Manchester United lépte át a százmilliós határt (102,25 millió). Az adásvétel végén a legnagyobb pozitív egyenleggel az FC Porto zárt (+83,9 millió €), megelőzve a Benfica Lisszabont (+76,45 millió) és a Monacót (76,1 millió). A legnagyobbat az üzletelésen a Manchester City bukta (-135,23 millió €), a Paris Saint-Germain (-98,7 millió) és a Valencia (-91,90 millió) előtt.
Az 1. Ligában szereplő gárdák közül a Steaua 1,4 millió euróra vásárolt és egymillióra adott el játékost, az egyenlege viszont a Kolozsvári CFR-nek a legjobb, a „vasutasok” nem vásároltak de egymillióra adtak el focist. A magyar csapatok közül a Videoton 500, a Ferencváros 360 ezer eurót költött játékosvásárlásra, a zöld-fehérek 1,2 milliós bevételt könyveltek el focisták eladása révén. Az Újpest viszont 2,5 millióra adott el játékost és nem vásárolt egyet sem.

Belga a legdrágább
A nyári átigazolási szezon alatt a legtöbbet Kevin De Bruyne ért, a belga focis játékjogát 74 millió euróért engedte át a Wolfsburg a Mancester City-nek. A lista második helyére Ángel Di María ért fel, aki a Manchester Unitedtől a PSG-hez távozott, a franciák 63 millió eurót fizettek érte. A harmadik helyen Raheem Sterling áll, a brit-jamaicai focist a Liverpool 62,5 millió euróért adta el a Manchester City-nek.
A legtöbbet érő román játékos a nyári átigazolási időszakban Vlad Chiricheș volt, a focisért hétmillió eurót fizetett a Napoli az angol Tottenham Hotspurnak. A második legértékesebb Cristian Manea volt, a 18 éves játékosért 2,7 millió eurót adott a Chelsea a Viitorul Konstancának, Claudiu Keserü és Cristian Tanase pedig 1-1 millióért cserélt csapatot, előbbi Katarból igazolt a bolgár Ludogorechez, míg utóbbi a Steauától ment egy kínai gárdához. A magyar focisok közül Dzsudzsák Balázsért 1,6 millió eurót kapott a Dinamo Moszkva a Bursasportól, érdekesség, hogy a csatártól 2012 első napján 19 millió euróért vált meg az Anzsi Mahacskala. Dzsudzsákon egyébként a PSV Eindhoven keresett a legtöbbet, a holland csapat 2008 január 1-jén 2,5 millió euróért vette meg a csatárt a Debrecentől, majd 2011 nyarán 14 millióért adta tovább az Anzsinak.

HN-összeállítás

TOVÁBBI CIKKEK:

„Hazatért” szülőfalujába Erdély néhai választott püspöke

Felavatták Csíkszenttamás első köztéri szobrát vasárnap délben. A felcsíki település központi parkjában a csíkszenttamási származású Csíkszenttamásy Máté Erdély egykori választott püspökének mellszobrát Tamás József,...

Halálra taposták egymást a szurkolók

Legalább 174-en – köztük több gyerek – meghaltak és százan megsérültek egy futballmeccsen Indonéziában, miután a játék végén a pályát elözönlő szurkolók a könnygázt...

Riadó volt Verespatakon egy gátrepedés miatt – 84 személy elhagyta otthonát

Evakuálták Verespatakon a Tăul Mare mesterséges halastó közelében élő lakosokat vasárnapra virradóan, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedés van...

Legfrissebb