Hirdetés

Lukács Antalt köszöntötték 100. születésnapján

A csíksomlyói születésű, százesztendős Lukács Antalt köszöntötték csütörtökön a csíkszeredai városháza dísztermében, a tiszteletére megjelent számos érdeklődő jelenlétében.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lukács Antalt köszöntötték 100. születésnapján
Ünnepélyes keretek köszöntötték fel a huszadik század viszontagságait túlélő Anti bácsit Fotó: László F. Csaba

Az 1923. április 27-én született idős veteránt Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere üdvözölte.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy közöttünk lehet. Száz esztendő nagyítója alatt mindig másképp látszanak a világ dolgai, ezért csak mindig meséljen – fogalmazott az elöljáró.

László F. Csaba

Anti bácsi, ahogy sokan ismerik az idős urat, mozgalmas életutat tudhat maga mögött, főleg a katonaság és a hadifogság hosszú, megpróbáltatásokkal terhelt negyed évszázados időszakát. A kötetlen beszélgetés során a többi között felelevenítette a soproni bombázást. A „leghűségesebb városba” a csíkszeredai sorozást követően került, majd megjárta a brit fogolytáborokat Angliától kezdve, Belgiumon át Németországig. Elmondása szerint, mivel ő is hű volt szülőföldjéhez, a honvágy által vezérelve mindent elkövetett, hogy hazajusson, ami hosszú évek múltán végül sikerült neki, és nagy öröm volt számára, még ha üres kézzel is érkezett, hiszen kiderült, hogy útközben apránként mindenüket elvették, amit csak lehetett.

– Sokat lehetne mesélni, röviden nem lehet, elég hosszú történet a hadifogság históriája is – nyomatékosította életkorát meghazudtolva, jókedvvel és lelkesen Anti bácsi, akit a fia kísért el a város által szervezett ünnepségre.

Életbölcsességként Lukács Antal úgy fogalmazott: kimagasló életkorát a Jóistennek köszönheti.

– Meg a jó orvosoknak, ápolóknak, a jó családnak és a jó szomszédoknak, ugyanis nagyon sokat jelent, ha jó emberek vannak körülötted.

A szeretet élteti az embert, ebben van az embernek öröme.

Tudok örvendeni, igaz néha búsulni is – fűzte hozzá.

László F. Csaba

Említést tett fiairól és hatalmas boldogságot okozó unokáiról, dédunokáiról. A 400 éves Mikó-vár kapcsán érdekességként megemlítette, hogy Anti bácsi születésekor a város erődítése még csak három évszázados volt, akkoriban Csíksomlyó külön településként működött, de sok minden változott az elmúlt évtizedek alatt.

– Sokszor nem ismerek rá a városra, annyi minden változott, Somlyó ugyanúgy, már az öreg veteránokból is egyre kevesebb van a környéken – kutakodott emlékeiben a matuzsálemi kort megélt ünnepelt.

László F. Csaba

Sógor Enikő alpolgármester, egy erre az alkalomra készített tortával kedveskedett Anti bácsinak, aki az édesség mellé egy gyönyörű és hatalmas virágcsokrot is kapott, valamint egy díszes elismerő oklevelet a város elöljáróitól, majd pezsgőbontás, koccintás és kötetlen beszélgetés zárta a rendkívüli ceremóniát.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!