Hirdetés

Közvécé helyett vasúti aluljáró

A csíkszeredai gyalogos vasúti aluljárót a hídbontás kezdetén, közel egy éve takarították ki és fertőtlenítették. Az aluljárót a járókelők továbbra is elkerülik, de a városi közvécék hiányában, úgy tűnik, egyéb rendeltetést kapott. A város felügyeli a tisztaságot, de egyelőre szélmalomharcnak bizonyul az igyekezet.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közvécé helyett vasúti aluljáró
Az aluljáró bejárata. A többség kikerüli Fotó: Vlaicu Lajos

A csíkszeredai vasúti aluljáró ontja magából a kellemetlen szagot. A minap törvénytisztelő polgár módjára keltem át a vasúti sínek alatt. A Brassói út oldalán mentem le, ámbár elgondolkodtam: nem lenne jobb másik útvonalat választani az átkelésre? Mint mindenki más teszi… A vasúti síneken ugyanis a járókelők hosszan ösvényt tapostak. 
Végül a törvényes utat választottam. A falfirkák látványa még csak-csak elmegy, az jellemző más városokban is, viszont a kellemetlen húgyszag és a falra mázolt emberi ürülék együttese más kérdés. Helyszíni látogatásom alatt megtapasztaltam, mindenki a síneken és nem azok alatt kel át, magam is éreztem és láttam ennek okait. Egyetlen személy sem vette igénybe a föld alatti átjárót. Nos, „alámerültem,” hamar rájöttem a szagokból ítélve, kevesen vagyunk, akik az aluljárót rendeltetésének megfelelően, átjárásra használjuk. A látványból és szagból ítélve, sokkal inkább közvécének tűnik. Jelek voltak ugyan, hogy nemrég takarították ki, de a szag maradt. 
A vonatállomástól az aluljáróig táblák mutatják az irányt, azonban az utasok közül senki nem vette az irányt az aluljáró felé. A vonatról leszállva mindenki átvágott a vasúti síneken. Pedig a vasúti rendőrség időnként tanúja (egy-egy szál cigi erejéig), miként haladnak át a síneken a járókelők. Nem tesznek semmit, természetesen, a veszély ellenére is könnyebb és gyorsabb így az átkelés.
Néhány személy az aluljáró kapcsán megjegyezte: kerüli a helyet, mert gyomorforgató, amivel lent szembesülnek. Mások szerint kerülni kellene a munkahelyig, ezért inkább a könnyebb utat választják. 
A vasúti aluljárót a vasúti felüljáró híd lezárásával egy időben takarították és nyitották meg a gyalogosforgalom számára. Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere szerint heti háromszor takarítják az aluljárót, és naponta figyelnek rá. 
– Az elmúlt időszakban a közvilágítást is rendbe hoztuk, de amíg a város kormányhatározatban nem kapja meg az aluljáró tulajdonjogát, addig ennél többet nem tehetünk – mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy fertőtleníteni is szoktak az aluljáróban. 
A tapasztaltak alapján a városban a közvécék hiányának kérdése is felmerült. 
Bors Béla kifejtette: a város első közvécéjét a Gál Sándor parkoló kialakításakor helyezik el, ami jelenleg kivitelezés alatt áll. 
– A közvécét nyáron helyezik üzembe, és teljesen automata lesz, ami azt jelenti,  bankkártyával, pénzzel vagy applikáció segítségével lehet majd használni – mondta az alpolgármester. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!