Közeleg a minták leadási határideje

Fontos mozzanat a minták érzékszervi minősítése Fotó: Balázs Árpád

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete idén is megszervezi az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Csíkszeredában. A szervezők még fogadják a mintákat, amelyeket június 7-ig lehet nevezni, emellett pedig számos újdonság révén egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fejlődésre, tapasztalatcserére.

Az elmúlt év nagy eseményei közé sorolható az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny, amelynek Csíkszereda adott otthont, ennek népszerűsége pedig arra késztette a szervezőket, hogy idén is adjanak lehetőséget a pálinkafőzőknek tudásuk megmérettetésére, illetve hogy fejlődési lehetőséget biztosítsanak a termelőknek e mesterség terén.
– A verseny résztvevői részletes visszajelzést kaptak a szakemberektől, ami segíti jövőbeni munkájukat. Továbbá arra törekedtünk, hogy bővítsük a termelők értékesítési lehetőségeit, illetve megteremtsük a piacra jutásuk lehetőségét. Több mint harmincöt szakember vett részt a bírálatban, és több mint ezer minta érkezett be hozzánk, amelyből csak háromszáz nem ért el értékelést. Vége sem volt az eseménynek, és már a folytatásról érdeklődtek a résztvevők meg a szakemberek egyaránt. Ezért is úgy döntöttünk, hogy ezt az eseményt idén is meg fogjuk szervezni, hisz fontos számunkra, hogy helyi termelőinknek minden lehetőség legyen adott a fejlődésre – mondta Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
Még fogadják a szervezők a jelentkezni vágyó termelők mintáit, egészen június 7-ig, a bírálatra pedig június 16–19. között kerül sor. A nevezett mintákat személyesen hétfőtől péntekig, 8–16 óra között, postán vagy csomagküldő szolgálattal kell eljuttatni: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Csíkszereda, M. Eminescu utca 2/A szám, érdeklődni pedig a 0756–726303-as telefonszámon lehet. A versenyzők a mintákat kizárólag üvegpalackokban adhatják le, a műanyag palackban leadott mintákat kizárják a versenyből. Egy másik fontos tényező, hogy a szervezők a nevezési lapon apró módosításokat végeztek az előző évihez képest, amellyel megkönnyítik a minták adatainak nevezési lapra való vezetését.
Az érzékszervi minősítést követően minden olyan résztvevő, akinek érmes tétele van, e-mailben kap értesítést erről. A szervezők továbbá azt kérik, hogy majd jelezzék részvételi szándékukat a gálaestre, melynek jelképes összege 100 lej. A tervek szerint a díjátadó július 1-jén lesz Csíkszeredában, a Hunguest Hotel Fenyő szállodában. A verseny szervezői szükség esetén módosíthatják a díjátadó helyszínét és időpontját, amiről időben tájékoztatják a résztvevőket.
Két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők: vállalkozói, illetve egyéni kategória. A vállalkozói kategóriában a párlatot vagy pálinkát előállító és/vagy forgalmazó üzleti vállalkozások pályázhatnak. Egyéni kategóriában a párlatot előállító magánfőző vagy bérfőzdében előállíttató magánszemélyek vehetnek részt a versenyben.
– Fontos tudni, hogy a mintához leadandó mennyiség egyéni kategóriában fél liter, vállalkozói kategóriában pedig minimum két palack, ami legalább hét decilitert jelent. Egy minta benevezési költsége 30 lej lesz. Tavaly is elég nagy forrást szántunk az analitikai vizsgálatokra, ezért ezt idén sem mellőzzük, mindenképp szeretnénk, ha termelőink szakmai tudással és tapasztalattal távoznának az eseményről – mondta Becze István.
– A díjkiosztó köré idén is fesztiválhangulatot szeretnénk biztosítani a csíkszeredai központi parkban. A bírálat és a díjkiosztó közötti időszakban szeretnénk, hogy a megyeszékhely több vendéglátóhelye bekapcsolódjon, és több kóstolást is tudjunk szervezni. Ezzel az a célunk, hogy a nagyközönség is részese legyen a versenynek, tudjanak részt venni, kóstolni és többféle pálinkaműhely ízvilágát megismerni. Mindez pedig a helyi vendéglátóhelyeknek is hozadékot jelenthet, hisz az Ezer Székely Leány Napja előtt lesz az idei Ákovita verseny. Nem utolsósorban pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen szervezünk egy intenzív pálinkafőző tanfolyamot. A bírálat utáni hétre tervezzük mindezt, amelyre korlátozottak lesznek a helyek, aki pedig beiratkozik, biztosíthatom, hogy nagyon sokat tanulhat a pálinkafőzés szakmáról – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől. A kurzus a tervek szerint június 20-án indul, 6 napig tart, és elméleti, valamint gyakorlati tudást is biztosít a szeszes italok és a gyümölcsök megismerésétől az érzékszervi bírálatig. A tanfolyam díja 2000 lej. Azok, akik elvégzik a tanfolyamot, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által kiállított elismerő oklevelet kapnak.
Az eseményen pedig – a pálinkakóstolás mellett – helyi termelők és kézművesek különféle ínyencségeit is megismerhetjük, illetve szakmai és kulturális programokon vehetünk részt. Mindemellett idén még nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a bírálás folyamatára: szigorítanák az elbírálást, ezzel is növelve az esemény színvonalát.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community