Kolbásztöltők viadala

Hamisítatlan csíki télben – jóval fagypont alatti volt a hőmérséklet – és jó hangulatban zajlott a hétvégén Csíkszentmiklóson tizedik alkalommal megrendezett Kolbászfesztivál. Az idén harmincöt csapat nevezett be a kolbásztöltő versenybe, hogy kiderüljön, kié a legízletesebb kolbász. A megmérettetésen az öt helyi önkéntes csapat mellett anyaországi testvértelepülések, a szomszédos megye, illetve a környékbeli községek baráti társaságai vettek részt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kolbásztöltők viadala
Kolbászfesztivál: hagyomány, gasztronómia, közösség Fotó: László F. Csaba

Harmincöt csapat vett részt idén a tizedszer megtartott Csíkszentmiklósi Kolbászfesztiválon. A csíki mínuszok ellenére benépesült a település futballpályája; a jó hangulatot népzenészek, vetélkedők, hagyományőrző és humorista-előadások, illetve a disznóságok kísérője, a pálinka fokozta.

László F. Csaba

 

László F. CsabaA reggeli előkészületeket követően a csapatok nekiláttak a kolbász összeállításának, mindenki a saját receptje alapján.

A helyszínül szolgáló futballpályán a hideg ellen forralt bor, tea és a disznóvágások elengedhetetlen kísérője, a pálinka segített melegen tartani az egybegyűlteket. A fő esemény mellett vetélkedőkkel és szórakoztató műsorokkal készültek a szervezők: láncfűrészes favágásra, illetve fahasogató versenyre is be lehetett nevezni.

A vetélkedőkkel egy időben a disznóvágás mozzanatait is végig lehetett kísérni. Amíg a vetélkedők és különböző műsorok zajlottak, a hivatalos megnyitót követően benéztünk néhány kolbásztöltő sátor alá, ahol már javában serénykedtek a versenyzők, előkészítették a kolbász alapanyagait a töltéshez.

László F. Csaba

 

László F. CsabaCsapatmustra

A faluvégi menyecskék csapatát a szépvízi ápolóközpont munkatársai alkották. A név onnan ered, hogy az otthon a falu végén található, mondta el érdeklődésünkre Szakács Magdolna csapatkapitány. Arra a kérdésre, hogy az alapanyagon túl – a darált hús minden csapat számára egyforma, a szervezők biztosítják – mitől lesz egyedi a kolbász, a következőt válaszolta:

– A házias és különleges ízt egyenesen az otthon kamrájából származó juhsajt, házi tejföl, bor és fokhagyma adja majd a kolbásznak.

A továbbiakban az anyaországi csapat sátrába is benéztünk, ahol – még mielőtt bármit is kérdezhettünk volna – nekünk szegezték a kérdést, kinek tölthetnek egy kis melegítőt, ugyanis bizonyára látták rajtam, hogy igencsak megvisel a csíki tél.

– A Békés megyei Újkígyós település testvérkapcsolatban áll Csíkszentmiklóssal. Hagyománya van nálunk a gyulai és csabai kolbásznak. Az ízeket az itteniekhez képest a köménymag és az őrölt paprika teszi különbözővé – mondta el Marosi Gábor, az újkígyósiak vezetője.

A Kovászna megyei Szörcséről a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend tagjai is versenyeztek a legízletesebb kolbász cím elnyeréséért. A jelek szerint eséllyel, ugyanis eddig három alkalommal vettek részt a vetélkedőn, és mindháromszor dobogós helyezést értek el, amelyből egyszer ráadásul első helyen végeztek a zsűri döntése alapján.

Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere lapunk kérdésére elmondta, a kolbászfesztivál lebonyolításáért minden évben a Csíkszentmiklósi Ifjúsági Szervezet felel, az ötlet András Róbert helyi tanácsos nevéhez köthető.

– Az esemény, a látogatók számát és a benevezett csapatokat figyelembe véve, évről évre bővül. Találkozóhely lett az eseményből, és a hideg időjárás tulajdonképpen a lehető legkedvezőbb, a hideg ellen pedig van pálinka – jegyezte meg a polgármester.

László F. Csaba

A zsűri

A népes mezőny mellett, amely legalább száz önkéntes személyt mozgat meg, a zsűri is figyelmet érdemel, ugyanis évről évre a legrangosabb személyek alkotják, akik szigorú szempontok alapján rangsorolják a finomabbnál finomabb kolbászokat, mondta András Róbert főszervező. A négy főből álló zsűrit Dékány Ferenc, a Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Kalocsai Szent István Lovagrend és a Szent Vince Borlovagrend tagja, Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, gasztronómiai nagykövet és a kolbászkészítés Guinness-rekordere, Benedek Árpád, Gyergyószentmiklós gasztronómiai nagykövete, a Szabadtűzi Lovagrend Észak-Székelyföldi főkapitánya, illetve a székelyudvarhelyi Pálffy Csaba, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend tagja alkották.

Aki kilátogatott a fesztiválra, garantáltan nem ment haza üres hassal. Aki meg szerette volna kóstolni a versenyzők által készített kolbászínyencségeket, zsetonvásárlást követően megtehette.

László F. Csaba

A nyertes csapatok: 1. Faluvégi menyecskék; 2. Lanka; 3. Ditrói Jégvihar.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!