Két jeggyel is lezárható egy tantárgy 

Mindössze egyetlen napos társadalmi vita után, az általános tanügyi sztrájk tizenegyedik napján, csütörtökön miniszteri rendelettel változtattak a közoktatási intézmények megszervezéséről és működéséről rendelkező szabályzaton (ROFUIP). Ugyanakkor két nappal eltolják a szóbeli érettségi kezdetét is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 1 perc
Két jeggyel is lezárható egy tantárgy 
Illusztráció Fotó: Asztalos Ágnes

Egyfajta válaszként a tanév lezárását, az év végi tanulmányi átlagok kiszámítását is ellehetetlenítő tiltakozásra, az oktatási tárca elrendelte, hogy akár tantárgyanként két jeggyel is lezárhatók a tanulók. Sőt, az eddigi gyakorlattól eltérően, a tanulók éves iskolai helyzete a tantestület (nevelőtanács) jóváhagyása nélkül is elfogadható. Indoklásként szerepel a Hivatalos Közlönybe már elküldött rendeletben, hogy a diákok érdekében történik a változás, annak fényében, hogy országos szinten változó a sztrájkban lévő oktatási intézmények, illetve pedagógusok részvétele. Az eddig érvényben lévő szabályzat szerint a diákoknak tantárgyanként hárommal több jegyük kell legyen, mint amennyi az adott tantárgy heti óraszáma. Mint ismert, a 2022–2023-as tanév az első, amikor nem volt félévi lezárás, félévi dolgozatok írása sem.

Ligia Deca oktatási miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy meghosszabbították a tanév lezárásának határidejét a nyolcadikos és tizenkettedikes tanulók esetében június 13-ig. A szóbeli érettségi június 12-e, hétfő helyett június 14-én kezdődik, de az érettségi írásbeli szakaszának és a nyolcadikosok záróvizsgájának időpontja egyelőre nem változik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!