Készpénzre váltható hulladék

Csomagolóanyagnak minősülő üveghulladékok gyűjtését szervezi november 3–7. között az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalat. Amennyiben a járványügyi intézkedések nem hiúsítják meg a tervet, a cég teljes szolgáltatási területén – Csíkszeredában és 15 környező községben – bárki beválthatja az üveget kilogrammonként 30 baniért.

Ha a korlátozó intézkedések nem tiltják, november első hetében megvalósul a tavasszal elhalasztott üvegbeváltás, írja felhívásában a hulladékgazdálkodási cég. Újdonság, hogy ezúttal már a helyszínen kézbe kaphatják a szelektíven gyűjtők a hulladék kilogrammjáért járó 30 banit, emelik ki.

Az akció napjaiban 10–15 óra között veszik át a hulladékokat a községek központjában, valamint Csíkszereda négy gyűjtőpontján: a Nagyrét utcában (a „cirkuszkertben”), Zsögödben a kultúrotthonnal szemben, Csíksomlyón a gyermekotthonnal szemben, valamint a Testvériség sugárút és a Gyermek sétány találkozásánál. Elfogadják a befőttesüvegeket, az ásványvizes-, a sörös-, boros-, pezsgős-, röviditalos-, valamint a bébiételes- és a parfümösüveget. A szervezők ugyanakkor kiemelik, hogy az eltérő újrahasznosítási eljárás miatt nem veszik át az ablaküveget, a tükröt, a poharakat, a hőálló üvegedényeket, a villanykörtéket és neoncsöveket, valamint az orvosságosüveget sem.  Ugyanígy szennyezett üveget sem lehet leadni majd. A vállalat azt kéri, hogy leadás előtt öblítsék ki az üvegeket és a kupakot távolítsák el. A felhívásban kihangsúlyozzák, hogy leadáskor védőmaszk használata és az 1,5 méteres távolság betartása kötelező.

Az elmúlt évben összesen mintegy 115 tonna üveget szállítottak el újrahasznosításra a Csíki-medencéből az Eco-Csík Kft. tavaszi és őszi kampányának nyomán.

Az üveggyűjtő akció programja:

November 3., kedd: Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkszentmihály

November 4., szerda: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Tusnád

November 5., csütörtök: Csíkszentlélek, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Lövéte

November 6., péntek: Kászonaltíz, Csíkkozmás, Csíkszentmárton

November 7., szombat: Csíkszereda (Nagyrét utca, Csíksomlyó, Zsögöd utca, Testvériség sugárút)