2021. május 11, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Javítana mérlegén az FK Csíkszereda

Az FK Csíkszereda felnőttcsapata idegenben, a két ifjúsági gárda viszont hazai környezetben lép pályára holnap a hazai labdarúgó-pontvadászatokban. A Szé­kelyudvarhelyi Vasas Femina is vendéglátó lesz, ám a Székely­udvarhelyi FC bármennyire is szerette volna letudni a soron következő meccsét, megint pihenni kényszerül. Noha a hazai labdarúgó-szövetség hetekkel korábban elkészítette a soron következő fordulók műsorát, ez a tapasztalatok szerint a meccsek előtt egy nappal is változhat, ahogyan az elmúlt héten is történ az FK Csíkszereda esetében.


Az öt, országos bajnokságok­ban érdekelt Hargita megyei labdarúgócsapatok kö­zül remélhetőleg négy pályára is lép holnap – legalábbis lapzártánkig ez volt érvényes. Ám ahogyan az elmúlt héten, úgy most is, akár a mai nap folyamán is beleszólhat a hétvégi találkozók kiírásába a koronavírus: egy hete alig huszonnégy órával a meccs előtt napolták el az FK Csíkszereda – Pandurii Lignitul Târgu Jiu összecsapást, mert a Gorj megyei csapatot nem engedte elutazni a mérkőzés helyszínére a közegészségügyi igazgatóság vezetősége egyetlen koronavírusos játékos miatt. A hét elején még a Székelyudvarhelyi FC vezetősége is úgy tudta, a héten két meccset rendeznek, miután szerdán pótolták a Sepsi OSK II. ellen elmaradt találkozójukat, ma pedig az Astra II. Giurgiu ellen lépnek pályára, nos, utóbbi összecsapást végül a vendégeknél fellépő koronavírus miatt a hónap közepére halasztották. A hétvégi fociprogramot tehát összeállítja a szakszövetség, de akár az utolsó pillanatban is felülírhatja a koronavírus.

Egy hét, három meccs

Nem könnyű az FK Csíkszereda helyzete a 2. Ligában, legalábbis ami a csapat programját illeti: hét nap alatt három meccs vár Valentin Suciu tanítványaira. Holnap 11 órától Turnu Măgurelen szerepelnek a piros-feketék, a Turris-Oltul elleni találkozót a csíkiak közösségi (Facebook) és videomegosztó oldalán (YouTube), illetve az Erdélyi Magyar Televízióban lehet élőben követni. Szerdán és a jövő hétvégén viszont már hazai környezetben játszanak a csíkiak: a hét közepén pótolják a 10. fordulóból elnapolt Pandurii Lignitul elleni találkozót, majd jövő szombaton immár a 12. fordulóban a Concordia Chiajna szerepel a csíkszeredai városi stadionban.

Az FK Számára mindhárom mérkőzés nagy fontossággal bír, hiszen a gárda az eddigi lejátszott nyolc meccsen tíz pontot szerzett, és csak a 15. helyen áll a tabellán. Ám az is megjegyzendő, hogy a csíkiakon kívül mindössze két csapat nyolcmeccses, a többiek kilenc, de akár tíz találkozón is túl vannak.

A csíkiak holnapi ellenfele tíz meccset játszott, a Turris-Oltul mérlege négy siker, három döntetlen és ugyanennyi vereség, 15 pontjukkal a hetedik helyen állnak. Ami csíki szempontból aggasztó lehet, hogy a Turris-Oltul játékosai gólerősek, hiszen tíz meccs alatt húsz találatot értek el – ennél többet, 22-t az U Craiova jegyzett –, ami pedig reményre adhat okot, hogy sok gólt is kaptak: 15-öt. Összehasonlításképpen, a csíkiak kilenc gólt lőttek és ugyanennyit kaptak nyolc meccsen.

Ami a csíkiak jövő heti meccseit illeti, a Pandurii Lignitul ellen kötelező győznie az FK-nak, a Târgu Jiu-i gárda sereghajtó, egyetlen sikerét a Resicabányai MSC ellen aratta idegenben, igaz, ez a győzelme nagy meglepetésnek számít. A Concordia viszont újra egy keményebb dió lehet, a chiajnai gárda jelenleg egy ponttal az FK mögött helyezkedik el a tabellán, holnap pedig a csíkiak előtt álló Temesvári Ripensia ellen javíthat – vagy nem – a mérlegén. A Concordia is pályára lépik szerdán, a csapat ekkor pótolja a resicabányaiak elleni idegenbeli, korábban a koronavírus miatt elnapolt meccsét, így a chiajnaiak átutazzák némiképp az országot a jövő héten.

Arról már tegnap tudni lehetett, hogy a koronavírus gondoskodott arról, hogy a 11. fordulóban is legyen legalább egy elnapolt meccs. Az Unirea Slobozia ugyanis kedd este értesítette a szakszövetséget, hogy az aznap tesztelt focisai közül tizenötnek lett pozitív az eredménye. Az Unirea – VSK Slatina találkozót elnapolták, de ugyanakkor kérdésessé vált, hogy a 12. fordulóban a sloboziai csapat el tud-e utazni Lénárdfalvára. Egyébként a 11. forduló zsinórban az ötödik, amelyben a koronavírus miatt meccset halasztnak el.

Készültek,mégsem játszanak

A Székelyudvarhelyi FC újra kényszerpihenőt tart. A csapat több játékosának a koronavírusos megbetegedése miatt október 20-tól e hét közepéig nem játszhatott, mi több, a szerdai, a 7. fordulóból elnapolt Sepsiszentgyörgyi OSK II. elleni mérkőzés előtt mindössze három edzést tudott tartani. Gyakorlatilag ennek is a számlájára írható a székelyudvarhelyiek szerdai veresége, Florin Stîngă csapata pedig úgy készült, hogy a november 14-én kezdődő téli szünetig még három meccset játszik az SZFC. A három meccs ugyan maradt, ám a határidő – egyelőre – 18. lett.

A kéthetes meccs nélküliségre újabb egyhetes pihenőt kapott az SZFC, ugyanis az Astra Giurgiunál is felütötte fejét a k oronavírusos fertőzés, igaz, az 1. ligás csapatuk már a múlt hétvégén sem játszhatott a túl sok pozitív eset miatt, így elképzelhető, hogy a klub magasabb szinten szereplő gárdáját a ma esti meccsre a harmadosztályban szereplő Astra II.-ből és ifjúsági játékosokkal tölti fel, hogy ki tudjon állni. Tény, hogy az SZFC – Astra II. mérkőzést november 18-ra halasztották a giurgiui klub kérésére, így a székelyudvarhelyiek pihenőt, de ugyanakkor esélyt kaptak jól felkészülni a szerdai, barcarozsnyói meccsük pótlására.

Pályán a lányok

Húsznapos szünet után folytatódik a női 1. Liga is, a pihenőre nem a koronavírus, hanem a válogatott szereplése miatt volt szükség. Komoly sorozat vár a Székelyudvarhelyi Vasas Femina csapatára, hiszen a női pontvadászat alapszakaszának fele november 19-cel zárul, így tizenkét nap alatt négy mérkőzést játszanak az udvarhelyi lányok.

A Vasas Femina holnap az Aradi Piroș Security csapatát fogadja, majd következik a két Universitatea csapat elleni meccs: szerdán Galacon a helyi, vasárnap hazai pályán az alexandriai egyetemistagárdák ellen lépnek pályára az udvarhelyi lányok, 19-én pedig Kisbecskereken szerepelve zárják a pontvadászat első felét. Hét fordulót követően a Vasas Femina 18 ponttal a második helyen áll.

A héten az is kiderült, hogy még két Hargita megyei csapat számára kezdődik el a bajnokság a hónap folyamán, a szakszövetség ugyanis elindítja a női 2. Ligát is. Az I. csoportba sorolták a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II-t, amely a Navobi Iași, a Nicu Gane Fălticeni, a Vulpițele Galbene Roman és az ISK Târgovişte ellen küzd, míg az FK Csíkszereda a II. csoportba került a Kolozsvári Universitatea Olimpia II., az Atletic Drobeta Turnu Severin, a Marosvásárhelyi Ladies és a Kolozsvári Olimpic Star csapataival, a III. csoportot pedig a Temesvári ASU Poli, a Bukaresti Dream Team, a Nagyváradi United, a Bákói Măgura, az Atletic Club Onix Râmnicu Sărat, a Luceafărul Filiași és a VSK Marosvásárhely alkotja. Az első két csoport csapatai november 14-én kezdik el a bajnokságot és három kört játszanak, míg a III. csoportban egy oda-vissza kör lesz, az első találkozót 2021- márciusában játsszák majd. A három csoportelső és a III. csoport másodikja jut a rájátszásba, amelynek első két helyezettje jövőtől csatlakozik az 1. Liga mezőnyéhez. A Székelyudvarhelyi Vasas Femina II. és a Kolozsvári Universitatea Olimpia II. mint szatelitcsapat nem juthat fel az első osztályba.

Hétvégi sportműsor

1. Liga, 10. forduló: ma: Astra Giurgiu – Academica Clinceni (17), Universitatea Craiova – Chindia Târgovişte (21.30); holnap: FC Voluntari – Politehnica Iaşi (14.30), Sepsiszentgyörgyi OSK – Nagyszebeni FC Hermannstadt (17), Bukaresti FCSB – FC Botoşani (21.45); vasárnap: FC Argeş Piteşti – Kolozsvári CFR (18), Konstancai Viitorul – Bukaresti Dinamo (21); hétfő: Aradi UTA – Medgyesi Gaz Metan (20.30).
2. Liga, 11. forduló: ma: Petrolul Ploieşti – Bukaresti Rapid (19); holnap: Turris-Oltul Turnu Măgurele – FK Csíkszereda (11), Gloria Buzău – Lénárdfalvi Comuna (11), Bukaresti Metaloglobus – Viitorul Pandurii Târgu Jiu (11), Pandurii Lignitul Târgu Jiu – Dunărea Călăraşi (11), Concordia Chiajna – Temesvári Ripensia (11), CS Mioveni – Resicabányai MSC (11), Temesvári ASU Politehnica – U Craiova 1948 (12), kedd: Kolozsvári Universitatea – Konstancai Farul (19.30). Az Unirea Slobozia – VSK Slatina találkozót november 18-ra napolták el.
3. Liga, 5. csoport: ma: Brassói Kids Tâmpa – Brassói Corona (14); holnap: CSO Plopeni Barcarozsnyói Olimpic Cetate (14), Brassói SR Municipal – Sepsiszentgyörgyi OSK II. (14), Kézdivásárhelyi KSE – CS Blejoi (14). A Székelyudvarhelyi FC – Astra II. Giurgiu találkozót november 18-ra halasztották.

Elit Liga U19 és U17, Nyugati csoport, a 7. fordulóban: holnap: FK Csíkszereda – Gică Popescu Akadémia (10, illetve 12 órától).

Női 1. Liga, 8. forduló: holnap: Székelyudvarhelyi Vasas Femina – Aradi Piroş Security, Borgóprundi Heniu – Universitatea Alexandria, Kisbecskereki Fortuna – Galaci Universitatea, Resicabányai Banat Girls – Bukaresti FC Fair-Play, Konstancai Selena – Kolozsvári Universitatea Olimpia; vasárnap: Nagybányai Fotbal Feminin – Bukaresti Carmen. Minden találkozó 11 órakor kezdődik.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Azonnali tanácsülés: főként a járványhelyzet biztosítására szavaztak meg összegeket

Kedden online azonnali tanácsülésen szavazott meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére Hargita Megye Tanácsa. Az ülés azonnali...

Videó – Hargita magazin 2021. május 11.

Mai műsorunk fő témája a Hargita megyében elindított mélyszegénység-konzultáció, de összefoglalót láthatnak Radu Székely államtitkár látogatásáról, a folyamatosan fejlődő Gyergyóremetéről, valamint egy ajándékba kapott...

Vakcinaútlevél: az EU jóváhagyta a román modellt

Románia a Speciális Távközlési Szolgálat(STS) támogatásával vezeti be az unió országaiban szabad mozgást biztosító vakcina útleveleket. A szolgálat bejelentette: az EU szintjén működő műszaki...

Legfrissebb