Ideális körülmények a téli sportok kedvelőinek

Ideális hóviszonyok a téli sportok kedvelőinek. Éltek is a lehetőséggel FOTÓ: HADNAGY ÉVA

Síelők, szánkózók, felhőtlen jókedv és napfény fogadta a kilátogatókat az elmúlt hétévégén a Madarasi-Hargitán. Március utolsó előtti hétvégéjén nyoma sem volt a tavasznak, sőt az idei tél legnagyobb havazása volt a múlt hét utolsó napjaiban. A hegyimentők számára eseménytelenül telt a hétvége, jelenlétükkel a turisták biztonságérzetét növelték.

Több min 20 cm-es friss hó esett az elmúlt hét végén a Madarasi-Hargitán, amely miatt sokan kilátogattak a hegyre, mégsem volt zsúfoltság, mindenki kényelmesen hódolhatott szenvedélyének, élvezhette a téli sportok nyújtotta örömöket, a napsütést és a friss levegőt.

Síiskolák versenye
Szombaton ugyanakkor egy síversenyre is sor került a Kicsi Mihály pályán. A Hargita megyében működő síoktatással foglalkozó csapatok közötti bajnokság utolsó fordulóját rendezték meg. Az eseményen hat csapat képviseltette magát, gyerekek, felnőttek egyarán. A versenyen két fordulóban, hibapont nélkül, minél rövidebb idő alatt kellett teljesíteni az akadálypályát. A többórás vetélkedőt végül a Jómadár Síiskola versenyzője nyerte.

Zsúfolt volt a szezon, balesetekből sem volt hiány
Amint azt Ilyés Ferenctől, a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársától megtudtuk, zsúfolt volt az idei szezon a Madarasi-Hargitán, rengeteg belföldi turista érkezett, akár az ország legtávolabbi részeiből is, szinte kiszorítva az helyieket. Elmondása szerint volt dolguk bőven a hegyimentőknek. Mint részletezte, januárban 78 balesetet jegyeztek a megyében, ebből 52 a Madarasi-Hargitán, illetve Székelyvarságon történt, ugyanis az ő csapatuk teljesít ott is szolgálatot és segít a bajbajutottakon. Februárban – a januári adatokhoz képest – valamivel több, 82 baleset volt összesen a megyében, viszont már csak 44 történt itt – tette hozzá. A márciusi adatokat még nem ös�szesítették, de ez a hónap sem telt el balesetmentesen.
– Mivel zsúfoltak a pályák, a megyében történő balesetek közel fele itt történik nálunk. A törések, zúzódások, ficamok a leggyakoribbak, de ezenkívül vannak pályákon kívüli esetek is, igaz, ezek ritkábbak. Múlt pénteken például elment valaki túrasízni, időközben köd és vihar lett, így nem talált vissza. Érte kellett menjünk, megtaláltuk és visszahoztuk, így szerencsésen végződött a történet – mondta Ilyés Ferenc. A hegyimentő ugyanakkor azt is elmondta, hétvégenként általában négyen-négyen, míg hétköznapokon ketten-ketten teljesítenek szolgálatot mind a Madarasi-Hargitán, mind pedig a székelyvarsági sípályán. Csapatuk húsz főből áll. A hegyimentők nyáron sem pihennek, hiszen a nyári időszakban is közkedvelt turisztikai célpont a Madarasi-Hargita. Ilyenkor kevesebb a baleset, általában karbantartási munkálatokat végeznek, turistaútvonalakat újítanak fel.

Hadnagy Éva