Pont került a Székelyudvarhely kontra Aqua Nova ügy végére

Hatéves jogi küzdelem ért véget, amely a székelyudvarhelyi önkormányzat, a városgazdálkodási vállalat és a korábbi vízszolgáltató, az Aqua Nova Hargita Kft. között zajlott. A cég szerződésbontásért több millió eurós kártérítést követelt, és miután az országban már kimerített minden lehetőséget, még a strasbourgi emberi jogi bíróságon is bepanaszolta a várost.

Asztalos Ágnes
Pont került a Székelyudvarhely kontra Aqua Nova ügy végére
Megszabadult Udvarhely a kártérítés rémétől. Visszaköveteli a perköltséget Fotó: Hodgyai István

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely nemsokára leköszönő polgármestere sajtótájékoztatón, a bírósági akták halmai között ismertette az Aqua Nova-ügy fejleményeit, amely sötét felhőként lebegett a város felett, hiszen a cég mostanra már tíz és fél millió euróra „hízott” követelése évekig gyakorlatilag megállította volna a város fejlődését.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A kezdetekkor a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vízmű tulajdonában álló Aqua Nova Kft. 2006-ban, Szász Jenő vezetése idején lépett színre Székelyudvarhelyen, amikor is a város tulajdonában lévő városgazdálkodási vállalat, az Urbana kiszerződtette a cégnek a víz- és szennyvízszolgáltatást. Több mint tíz év után, 2018-ban egy törvénymódosítás (a 2016-ban megjelent 255. számú törvényről van szó) miatt az Aqua Nova Hargita Kft.-vel egyoldalúan szerződést bontott az akkor már Gálfi által vezetett város, a cég feladatát a Harvíz Rt. vette át – idézte fel az előzményeket a polgármester. 

A vízszolgáltató még azon a nyáron beperelte a várost, mert szerinte jogtalanul bontották fel a szerződést, és a különböző, általa elvégzett fejlesztésekért, beruházásokért, sőt, a meg nem valósított profit, valamint kártérítés és további kamatok címén több mint nyolc és fél millió eurót követelt a várostól, az összeg azóta tíz és fél millióra nőtt. A Hargita Megyei Törvényszéken 2021-ben első fokon nyert is a cég, de Udvarhely fellebbezett, az ügy a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához került, amelynek a 2023 áprilisában hozott jogerős ítélete viszont teljes mértékben elutasította az Aqua Nova követeléseit, és 330 ezer lejes bírósági illeték kifizetésére is kötelezte. 

A polgármester szerint a városnak mindeközben új szakértői tanulmányt kellett készítenie, a felperes „húzásai” miatt több nehézséggel is szembesültek ezen a téren, majd az ügyet egy marosvásárhelyi ügyvéd, Moldovan-Horváth István vette kézbe és vitte győzelemre. Az Aqua Nova azonban nem adta fel, a bukaresti Fellebbviteli Bírósághoz fordult, újratárgyalást és a per más megyébe való áthelyezését kérve. Idén nyáron ott is elutasították a cég beadványát, amely ezután az Emberi Jogok Európai Bíróságánál próbálkozott az ítélet megtámadásával. A múlt héten kapott értesítés szerint mind a perújrafelvétel, mind a strasbourgi próbálkozás kudarcot vallott – közölte Gálfi Árpád.

A polgármester elégedettségének adott hangot, hogy bár sok bírálat érte őt az „állandó pereskedésért”, és gyakran akadályozták őt az ügyvédfogadásban, ez a történet azt bizonyítja, hogy megérte, hiszen mégsem hagyja adósságban a várost.

Az Aqua Nova-ügyben már csak a perköltségek visszaigénylése van hátra, amelyet még ezen a héten elindít

– tette hozzá Gálfi.

Mint kiderült, Moldovan-Horváth István például három éven át évi tízezer lejért dolgozott a megbízatáson, a szakértői véleményezés 28 612 lejbe került, egyéb költségekkel együtt Székelyudvarhely összesen 94 562 lejt követel a korábbi vízszolgáltatótól.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!