Képzők képzése zajlik Farkaslakán

Elméleti és gyakorlati képzés során is bővíthetik ismereteiket azok az udvarhelyszéki önkéntes tűzoltók, akik részt vesznek a Farkaslakán zajló Képzők képzése rendezvényen.

Hadnagy Éva
Képzők képzése zajlik Farkaslakán
Lehetőség szakmai fejlődésre. Bővítik ismereteiket Fotó: Hadnagy Éva

Milyen fajtái vannak a légzőkészülékeknek, mikor és hogyan kell azokat szakszerűen használni, mi a feladata és a felelőssége a tűzoltás vezetőnek, hogyan kell szakszerűen beavatkozni hibrid és elektromos járművek oltásánál – csak néhány példa azokból a hasznos előadásokból, amelyek a ma kezdődő Képzők képzése elnevezésű, kétnapos szakmai rendezvényen kerülnek terítékre. Az eseményt, amelynek a farkaslaki kultúrotthon ad helyet, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezte, udvarhelyszéki önkéntes tűzoltó-alakulatoknak. 
Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének vezetője elmondta, az oktatási programot 2014-ben indították, ezúttal a 7hetedik kiadásához érkezett a rendezvény. Hargita megyében több mint kétezer önkéntes tűzoltó van, ezért nem tudnak mindenhova eljutni, átadni a szaktudást, ezért is hívták életre a Képzők képzése programot. Minden alakulat néhány fővel képviselteti magát a szakmai rendezvényen, hazatérve pedig átadják az elsajátítottakat bajtársaiknak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az egyesület a műkődési alapszabályzatában felvállalta az önkéntes alakulatok szakmai oktatását, képzését, technikai segítségnyújtását, jogi szaktanácsadását. Fő célunk, hogy azok a szakemberek, akik önkéntesként a településeik közbiztonságáért részt válalnak sürgősségi esetekben, minél nagyobb szakmaisággal rendelkezzenek, eseményeknél a legmagasabb képzettségi szinteken lássák el a feladatokat

– fogalmazott Albert Csaba. 

Képzők képzése zajlik Farkaslakán
A rendezvényen magasan képzett önkéntes és hivatásos tűzoltók, szakemberek tartanak előadásokat, ezúttal Hargita Megye Tanácsának támogatásával, a Szabolcs-Szat­már-Bereg Vármegyei Tűz­oltószövetség szakemberei érkeztek Farkaslakára, hogy átadják tudásukat. Tegnap elméleti előadások hangzottak el, pénteken pedig szituációs gyakorlatok által elmélyítik a tanultakat.

– A szituációs gyakorlatok lényege, a valós helyzetben történő beavatkozás begyakorlása, füstgéppel és fényekkel szimulálva a tűzesetet. Az ALT Technologies Transylvania Kft. autólégzsák-huzatokat gyártó farkaslaki üzeme lesz ezúttal a segítségünkre, és a gyakorlati helyszínt ők biztosítják. Bízunk benne, hogy mindenki hasznára válik majd ez a két nap, és nagyon sok ismerettel térhetnek haza a résztvevők

– fogalmazott Albert Csaba.
A Képzők képzésén Far­kas­laka mellett, Korond, Pa­rajd, Siménfalva, Bögöz, Szé­kely­derzs önkéntesei voltak jelen, de Brassó megyéből is érkeztek érdeklődők.

Képzők képzése zajlik Farkaslakán

Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó
Szombaton, ugyancsak Farkaslakán rendezik meg a II. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozót. Albert Csaba elmondta, ez egyfajta találkozási, ismerkedési és fejlődési lehetőség is a megyében működő alakulatok számára, de nem csak. Az eseményre bárkit szívesen látnak, akit érdekel a katasztrófavédelem, a mentők munkája. Megjegyezte, céljuk, hogy a lakosság úgy gondoljon a mentőszervezetekre, mint akik azért vannak, hogy segítsenek, mikor szükség van rá. A szakmai műhelymunkák mellett az érdeklődők részt vehetnek képzéseken, gyakorlatokon, bemutatókon a magasból mentő gyakorlattól kezdve az elsősegély-gyakorlatokig, illetve kipróbálhatják különféle oltókészülékek és légzőkészülékek szakszerű használatát is. Lesz muzeális tűzoltótárgyak kiállítása, gyermekfoglalkozások és az utánpótlást jelentő junior tűzoltók eskütételére is sor kerül majd. Az eseménynek a farkaslaki futballpálya és a Buzánszky Jenő Sportcsarnok szolgál helyszínéül, mindeddig több mint hatszázan jelentkeztek be a találkozóra, köztük több külföldi vendég is részt vesz majd a rendezvényen. 

Képzők képzése zajlik Farkaslakán



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!