Hirdetés

Felújított játszóteret avattak Székelyudvarhelyen

Pillanatok alatt birtokukba vették a gyermekek a felújított és bővített sétatéri játszóteret, amelyet pénteken délelőtt adtak át Székelyudvarhelyen. Időszerű volt a nyitás, mert majdnem egy teljes nyarat nélkülözni kellett a közkedvelt létesítményt, de az eredményt látva úgy tűnik, megérte türelmesnek lenni.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Felújított játszóteret avattak Székelyudvarhelyen
Korszerű gyermekbirodalom. Jöhet a nyár, jöhet a sok játék Fotó: Hodgyai István

Még 2017-ben hirdette meg a polgármesteri hivatal a Megújulnak játszótereink programot, az akkori ígéret szerint évente legalább kettőt rendbe tesznek. Ezt éppenséggel nem sikerült tartani, de hat, a város különböző részein található köztéri létesítmény teljesen új arculatot kapott az elmúlt években, ezeket a megvalósításokat saját büdzséből fedezték.


Hirdetés

Gálfi Árpád polgármester nyitotta meg pénteken Székelyudvarhely egyik legnépszerűbb és legnagyobb, teljesen átalakított és kibővített játszóterét, amely egy európai uniós pályázat egyik elemeként, részben külső forrásból készült el. A költségek két és fél millió lejre rúgnak, és hogy a 2021-es szerződéskötés óta megváltozott gazdasági körülmények, illetve a kivitelezés késlekedése miatt mekkora lesz a város önrésze, az majd a teljes projekt lezárásakor derül ki – hangzott el a megnyitón. A játszótér felújítása mellett ugyanis a szomszédos sportpálya is teljesen átalakult (hamarosan ezt is átadják), illetve idetartozik az ugyancsak közelben lévő Tompa László Általános Iskola renoválása, sportteremmel való bővítése is. Tavaly nyár elején írták alá a kivitelezési szerződést két helyi céggel (Termolang és ING Service kft.), a munkát júliusban kezdték el a játszótéren és a pályán, öt hónapos határidővel. Azóta a pályázat megvalósítását átütemezték, az idei év végéig kell pontot tenni a végére.

Hodgyai István

A városi parkban található játszótéren nemcsak kicseréltek minden játékelemet, hanem a területét is megnövelték,

a jelenlegi közel 3000 négyzetméteren 31 új játékot helyeztek el.

A tervező Angi Attilának ez már a sokadik ilyen jellegű munkája, mint mondta, az egyik legnagyobb kihívást a biztonság, esztétikum, illetve tartósság közti egyensúly megteremtése jelentette. Az európai normáknak teljesen megfelelő téren a háromévestől a nyugdíjasig minden korosztály jól érezheti magát, hiszen a kisebbeknek való libikókától, csúszdától kezdve a sakkasztalig, kényelmes padokig sokféle játékelem, köztéri bútor kapott helyet az árnyat adó fák alatt. Van tiroli pálya, újjáépítették a mezítlábas ösvényt, és

vizes „blokkot” is kialakítottak a homokozó mellett,

amelyet majd a nyári melegben indítanak el. A játékelemek alatti felületet ütéscsillapító, nem túl kemény gumiszőnyeggel, a járdákat kerékpárutakon használatos aszfalttal burkolták, vannak füves részek, és az esztétikus kerítés mellett széles kavicsos sávban díszcserjéket ültettek el.

Hodgyai István

Bár a korábbi munkák során azt tapasztalta a tervező, hogy a fa játékelemek szépek, nem igazán tartósak, így ezúttal sikerült olyan beszállítót találni, aki tízéves jótállási időt vállal a világos fából készült játszótéri játékokra és eszközökre.

Modern közvilágítás, illetve több, szelektív gyűjtésre alkalmas kuka elhelyezése is része volt a megvalósításnak,

van ivókút, a közelben illemhely is. Naponta 8–21 óra között tart nyitva, kivéve a téli hónapokat, amikor 18 órakor bezár majd a játszótér. A polgármesteri hivatal rendszeres karbantartást ígér, a tervek szerint minden hétfőn reggel elvégzik a szükséges munkákat. Arra kérik ugyanakkor az udvarhelyieket, hogy a sajátjukként használják a játszóteret, és úgy is vigyázzanak rá, mintha a sajátjuk lenne.

Hodgyai IstvánHirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!