Hirdetés

Csángóföldi reflexiók Székelyudvarhelyen

A csángó magyarság életviteléből, hagyományokra épülő mindennapjairól nyílt kiállítás Székelyudvarhelyen a művelődési házban.. Az Erdély különböző tájegységeiből származó alkotók saját tapasztalatai által tekinthető meg csángóföld világa, különböző típusú alkotásokon keresztül. 

Simó Bernadette
Csángóföldi reflexiók Székelyudvarhelyen
Tárlat. Augusztus 14-ig látogatható a kiállítás Fotó: Hodgyai István

A megnyitót szerda délután tartották. A tárlat sepsiszentgyörgyi, csernátoni, brassói, csíkszeredai, nagyenyedi, illyefalvai, marosvásárhelyi, torjai, kovásznai, székelyudvarhelyi, kolozsvári, négyfalusi, kézdivásárhelyi és tasnádi művészek alkotásaiból állt össze. A kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatta, elmondása szerint a tárlaton közel harminc alkotó hatvan, különböző technikával, kifejezésformával létrehozott alkotása találkozik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Különböző egyéniségek, látásmódok, világok kapcsolódnak egymáshoz, összekapcsolja őket a csángóföld, amelynek népe megérdemli a jobbító szándékú odafigyelést, amihez a vizuális művészek a maguk módján az itt látható alkotásaik révén szeretnének hozzájárulni.  A kiállítás létrejöttét Székely Géza, Kolozsváron és Csernátonban élő alkotó, grafikus, festőművész, művészetpedagógus, művészetszervező kezdeményezte, ő a tárlat kurátora. A kiállításon a Székely Géza által meghívott művészek, csángóföldi tapasztalatainak lenyomatai láthatók.

Csángóföldi reflexiók Székelyudvarhelyen

Mint elhangzott, a tárlat alkotásait egy 2020-as csernátoni alkotótáborban szerették volna elkészíteni, ám mivel azt meghiúsította a járvány, ezért néhányan a művészek közül körüljárták a csángóföldet, Gorzafalvát és környékét, az ott szerzett élmények, tapasztalatok jó alapot és inspirációt nyújtottak alkotásaik létrehozásához. A művészek sora utólag kiegészült.

A kiállítás alkotóinak közös célja megismerni és megismertetni a csángó magyarság közösségét, életvitelét és több szempontból is felmutatni a népcsoport egyre inkább átalakuló, de még mindig hagyományos életmódját, értékeit,

mondta el Lőrincz Ildikó művészettörténész. A kiállítás augusztus 14-ig tekinthető meg a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.      





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!