Aki szerette népét

Szeretni kell ezt a népet! címmel jelent meg lapunk ny. munkatársának, Ko­mo­ró­czy Györgynek a néhai id. Hegyi István református lelkipásztort bemutató portrékötete. A könyvet szerda délután mutatták be népes közönség előtt Szé­kely­udvarhelyen, a Bocskai Házban.

Sarány István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Aki szerette népét
Dávid Gyula ismerteti a kötetet. Biztatás a folytatásra Fotó: Sarány István

Pitó Zsolt lelkipásztor igehirdetésével kezdődött szerda délután a székelyudvarhelyi Bocskai Házban Komoróczy György legújabb kötetének bemutatója: lapunk ny. munkatársa a néhai id. Hegyi István lelkipásztorral készített mélyinterjút, a beszélgetést pedig az interjúalany által jegyzett szövegekkel, az elhangzottakat alátámasztó dokumentumokkal egészítette ki.
A kötetet dr. Dávid Gyula irodalomtörténész ismertette, mélyreható elemzésében vázolta a történelmi és társadalmi kontextust, amelyben id. Hegyi István nevelkedett, lelkésznek tanult és hosszas élete során szolgált, közösséget épített. Hangsúlyozta, hogy a köztiszteletnek örvendő néhai egyházfi nemcsak az Igét ismerte, amelynek hirdetésére szegődött, hanem az embert is, akihez el kellett juttassa. A méltató id. Hegyi István élete és munkássága ismertetése mellett kitért annak máig érezhető hatására. A kötet gazdag függelékanyaga kapcsán felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a néhai lelkész hagyatékában még számos feldolgozásra váró dokumentum van, és arra buzdította a család tagjait, a kutatókat, hogy dolgozzák fel ezt a gazdag anyagot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Hegyi István családja Siklódhoz kötődik, ő azonban Peteken született 1914-ben, ugyanis édesapja a petki gyülekezetben szolgált. Tanulmányait a székelyudvarhelyi református kollégiumban kezdte, annak megszűnte után Kolozsvárt folytatta, végül a nagyenyedi kollégiumban érettségizett, majd lelkésznek Kolozsvárt tanult. Első szolgálati helye Szamosújvár volt, utazólelkészként a regáti szórványt is járta, majd 1938-ban meghívták Petekre lelkésznek. Ott szolgált húsz évig, majd Székelyudvarhelyre hívták, ahol folytatta áldásos közösségépítő munkáját 1984. szeptemberi nyugalomba vonulásáig, de 2004-ben bekövetkezett haláláig aktív résztvevője volt egyháza életének és városa közéletének. Huszonhat évi udvarhelyi szolgálata alatt 3390 gyermeket keresztelt, 2398 fiatalt konfirmált, 1142 házasságkötést celebrált és 1298 hívét temette el – derül ki a kötetből.
Hogy milyen mély nyomot hagyott a petki gyülekezetben, mi sem bizonyítja jobban, mint az idős Bíró Erzsébet jelenléte a bemutatón, aki néhai papjához kötődő emlékeit elevenítette fel, és elénekelt pár egyházi éneket és népdalt, valamennyit id. Hegyi Istvántól tanulta.
Komoróczy György a kötet megjelenésének körülményeit vázolta, megköszönve a népes Hegyi család áldozatkészségét. Végezetül Gyarmati Melinda Hegyi István kedvenc versét, Reményik Sándor Viszontlátásra című költeményét szavalta, Pitó Zsolt lelkipásztor pedig imával zárta a felemelő könyves eseményt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!