A családon belüli erőszakkal szembeni fellépés jogharmonizációját kéri negyven civil szervezet

Több mint negyven civil szervezet fordult nyílt levélben a kormányhoz, kérve, hogy hozza összhangba a hazai jogszabályokat az Európai Unió 2024/1385-ös, a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló irányelvének rendelkezéseivel – közölte hétfőn a FILIA Központ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A családon belüli erőszakkal szembeni fellépés jogharmonizációját kéri negyven civil szervezet
Illusztráció Fotó: ingimage.com

A tájékoztatás rámutat, hogy az év első felében 648 nemi erőszakot és 1983 kiskorú sérelmére elkövetett nemi erőszakot regisztráltak a rendőrségen, és ezek a számok nem tartalmazzák a szexuális zaklatási, kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazási vagy szexuális kizsákmányolási eseteket. Ráadásul az áldozatok zöme nem is jelenti a történteket, mert fél a közösség megbélyegzésétől és az agresszor bosszújától – írják.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az aláíró szervezetek a következőket követelik:

  • A nemi alapú erőszakos cselekmények büntethetővé tételét. Az EU-s irányelv előírja az olyan tettek büntethetővé tételét, mint a női nemi szervek megcsonkítása, a kényszerházasság, a gyermekházasság, az intim vagy manipulált képek és anyagok beleegyezés nélküli megosztása, a zaklatás érdekében történő internetes követés, az internetes zaklatás és az erőszakra vagy gyűlöletre való uszítás. Ezeket az intézkedéseket sürgősen be kell vezetni a román jogba – írják.
  • A nemi erőszak áldozatainak védelme. A civil szervezetek azt akarják elérni, hogy a büntetőeljárás akkor is folytatódjon az elkövető ellen, ha az áldozat időközben visszavonja feljelentését.
  • Az áldozatok igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésének biztosítása. Tekintettel a szexuális szabadság és a szexuális integritás elleni bűncselekmények súlyosságára és az ilyen típusú, főként nők ellen irányuló bűncselekmények sajátosságaira, a büntetőeljárási törvényből törölni kell az ilyen ügyekben az előzetes feljelentés megtételére vonatkozó három hónapos határidőt – olvasható a nyílt levélben.
  • A beleegyezés hiányában elkövetett nemi erőszak fogalmának meghatározása. A civil szervezetek szerint a nemi erőszak bűncselekményének definícióját úgy kell módosítani, hogy tartalmazza az érvényes beleegyezés hiányát.
  • Az erőszakos cselekmények megelőzése. Az irányelv szerint szükség van az oktatás és a tudatosító kampányok révén történő megelőzésre, a beleegyezésről és az egészséges kapcsolatokról szóló oktatás beépítésére az iskolai tantervbe.
  • Konzultáció az érintett civil szervezetekkel. A nők elleni erőszak megelőzéséért és leküzdéséért létrehozott hálózatban részt vevő szervezeteket be kell vonni az irányelv átültetésének folyamatába. Szakértelmük nélkülözhetetlen a hatékony és igazságos törvénymódosításokhoz – olvasható még a nyílt levélben.

A Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat által kezdeményezett dokumentumot Marcel Ciolacu kormányfőhöz, Alina Gorghiu igazságügyi miniszterhez, Natalia Intotero család- és ifjúságügyi, esélyegyenlőségi miniszterhez juttatták el – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!