Hirdetés

Díszvendég a Tomcsa Sándor Színház

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja idei díszvendége. A 36. kiadásához érkezett Kárpát-medencei magyar színházi seregszemle június 21-én nyitja ott meg kapuit, és egy hét alatt 26 előadást – köztük 17-et versenyben – láthat a nagyérdemű és a szakmai közönség.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Díszvendég a Tomcsa Sándor Színház
Parasztopera a székelyudvarhelyi társulat előadásában

Idén nyáron immár 36. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. Június 21–29. között Kisvárda Magyarország színházi fővárosa, ahol 26 előadás – közülük 17 versenyben – várja a színház szerelmeseit – adták hírül közleményben a szervezők.
Az esemény díszvendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amely idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból fotókiállítás és dokumentumfilm-vetítés gazdagítja a programot. 
A szakmai zsűri tagja Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező.
A versenyprogram összeállítója Balogh Tibor, aki immár kilencedik éve művészeti tanácsadója a fesztiválnak. Az ő szakmai tapasztalatának köszönhetően rendre változatos, minden közönségréteget megszólítani képes, ugyanakkor karakteres fesztiválok születnek. 
Balogh Tibor kiemelte, hogy az idei fesztivál szellemi ívének három pillére lesz. Az első a háborúsejtelem. Nyitányaként, Gogol Háztűznézőjének beregszászi előadásában – a férfi társulati tagok távollétében – a férfiszerepeket nők játsszák. A témakörben a zárszó a Térszínházé: az ő morbid humorral komponált Svejkjük, más formanyelven, szintúgy a háború abszurditására mutat rá.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A második pillér stílustörténetet idéz. Az előző század 70-es évei átmeneti állapot emlékét idézik. A kor kiváló színpadi szerzői – mások mellett Csurka István, Görgey Gábor és Spiró György – ugyan a szocialista embereszmény ábrázolására kapták a megbízást, de már nem tiltották be minden művüket, ha a valóság színéhez hozzá mutatták annak a fonákját. A harmadik fesztivál-tartópillér a jövőé: fiatal rendezők keze alatt, fiatal színésztehetségek mutatkoznak be a versenyműsor folyamában.
A seregszemle ünnepi eseményei közül kiemelkedik Farkas Ibolya színművésznő 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában. 
A fesztivál ideje alatt bemutatják Nagy B. Sándornak Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvét. Levetítik továbbá a Semmelweis című filmet, amit közönségtalálkozó követ.
A versenyprogramban a székelyudvarhelyi Tom­csa Sándor Színház Darvas Benedek – Pintér Béla: Parasztopera című előadását játssza Györfi Csaba rendezésében, a Csíki Játékszín Peter Shaffer Alejandro Durán rendezte Amadeusával lép színre, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Molière: A mizantróp című előadása látható Visky Andrej rendezésében.
Versenyprogramon kívül a székelyudvarhelyi társulat bábtagozata bemutatja Az öreg király hagyatéka című bábjátékot.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!