Hirdetés

Száguld a 137‑es út modernizálása

Nagy erőkkel dolgozik a 137‑es megyei út korszerűsítésén a kivitelező és a vele szerződésben álló alvállalkozók: már több szakaszon építettek újra támfalakat, valamint egy hidat, és a forgalmi dugók száma is elenyészőre csökkent, mivel sokan a 13C jelzésű országutat használják alternatív útvonalként. Csakhogy az országúton emiatt megnövekedett a forgalom, ezzel a gyorshajtók száma is, amit veszélyesnek talál az érintett települések lakossága.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 9 perc
Száguld a 137‑es út modernizálása
Megépült a támfal a Székelyudvarhely–Boldogfalva szakaszon. A munkálatok ütemesen, a forgalom lassan halad Fotó: Hodgyai István

Általában a kora reggeli és a délutáni órákban van nagyobb forgalom a 137‑es megyei út Székelyudvarhely–Székelykeresztúr közötti szakaszán, melynek korszerűsítési munkálatait idén márciusban kezdte el a közbeszerzési eljárás nyertese, a besztercei Far Foundation Kft. Helyszíni tapasztalataink, valamint a megkérdezett alvállalkozók szerint a munkálatok kezdete óta jelentős mértékben csökkent az áthaladó forgalom, és bár így is vannak kirívó esetek, a gépjárművezetők többsége betartja a kihelyezett forgalomirányító táblák jelzéseit. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Napközben nem szokott gond adódni, a legtöbb közlekedő betartja a jelzőlámpák és a forgalomirányítók jelzéseit. Természetesen vannak tiszteletlen vagy agresszív járművezetők, de olyan eset, hogy összetűzés bontakozzon ki, nem volt – állította egy, az útszakaszon dolgozó alvállalkozó munkatársa. Megjegyezte ugyanakkor, hogy sok járművezető – többnyire a távolabbról érkezők – tájékozatlanok a munkálatok folyamatával kapcsolatban, és ez gyakran okoz nehézségeket. – Vannak, akik nem informáltak, de olyanok is, akik komolytalanságból nem vesznek tudomást az előrejelzésekről, útlezárásokról, súly- és méretkorlátozásokról. Így akad olyan teherautó, amely össztömege jóval meghaladja a megengedettet és beszakad alatta a póthíd, vagy olyan sofőr, aki értetlenül áll a behajtani tilos tábla előtt – osztotta meg tapasztalatait. 
Egy másik megkérdezett arra mutatott rá, hogy az útszakaszon sok póthidat építettek, több helyen van felmarva és eltávolítva az aszfalt, és több szakaszon nagy szintkülönbség van az út pereme és a tényleges széle között, ezért bármennyire sürgető dolga legyen a járművezetőknek, közlekedjenek figyelmesen és elővigyázatosan.

Száguld a 137‑es út modernizálása

40 perc alatt megtehető a 21,1 km táv

Az út Felsőboldogfalva és Bögöz előtti szakaszán már teljes hosszában kiépítették a támfalakat, ugyanakkor a Bikafalva és Bögöz települések közötti hidat is újraépítették, utóbbinál már el is bontották az alternatívaként használt póthidat. Egyes szakaszokon – Bögöz és Décsfalva között – valóban keskenyebb lett az út felülete, egyúttal veszélyesebbé is vált, mivel az út pereme jóval magasabban van az útszéli töltésnél. Munkatársaink tapasztalatai szerint Székelyudvarhelyről Székelykeresztúrra a délelőtti órákban nagyjából harminc perc alatt lehet lejutni, a megkérdezett járművezetők szerint ez a délelőtti és délutáni csúcsidőben sem haladja meg a 40–50 percet. Egy nagygalambfalvi lakos kérdésünkre úgy fogalmazott, örülnek az út modernizálásának, mivel hosszú ideje várják, hogy megfelelő bicikliút is legyen kiépítve, ráadásul a kivitelező is gyorsan végzi a munkáját, ami elejét veszi a lakosság türelmetlenségének. 
– Mindennap erre járok, itt lakom az út mellett, rosszat eddig nem tapasztaltam. Persze a közlekedés megváltozott, nehezebb lett, de ez minden munkálattal így van. Csak várjuk már, hogy legyen kész – mondta.

Száguld a 137‑es út modernizálása
Munkások dolgoznak a Betfalva előtti hídon. A gépjárműforgalmat itt is póthídra terelték 

Máshol „félnek az útra lépni”

A Székelyudvarhely–Székely­keresztúr között közlekedők mára inkább a Nyikómentén haladó 13C jelzésű országutat használják – a tömeg- és méretbeli korlátozások miatt a teherforgalom is ezen köteles közlekedni. Az országút mentén levő települések lakosai viszont veszélyesnek találják a megnövekedett forgalmat, mivel tapasztalatuk szerint a járművezetők nem tartják be az előírt sebességhatárt, de még a megfelelően jelzett átjárókhoz közeledve sem lassítanak. 
– Itt lakom a bolttal majdnem szemben, s nem merek lelépni az útra, hogy átmenjek kenyérért. Átjáró is alig van itt az úton lefelé, kérdem én, mit csinálnak ott, ahol még átjáró sincs? – panaszkodott egy siménfalvi lakos. 
Nagy János, Siménfalva község polgármestere szerint is aggasztó a kialakult helyzet, mint mondta: nagyon kevesen tartják be a sebességkorlátozást, illetve sokan hagyják figyelmen kívül a záróvonalat a településen belül, és előzési manőverbe fognak.
– Jeleztem a rendőrségnek, hogy gyakrabban kellene ellenőrizzék és szankcionálják a gyorshajtókat és a szabálytalankodókat. Mi is észleljük, de már több lakossági panasz érkezett, hogy félnek az emberek az útra lépni – közölte Nagy. Kérdésünkre, hogy a kialakult helyzet miatt kérvényezték-e több gyalogátkelő kialakítását, azt válaszolta: lényegében ez nem javítana a helyzeten, mivel a már meglévőknél sem lassítanak a járművek.

Száguld a 137‑es út modernizálása
Munkagépek a bikafalvi híd helyén. Póthídon lehet átkelni a Nagy-Küküllőn

Nincs lehetőség több zebra felfestésére

A Hargita Népe megkeresésére Elekes Róbert, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) regionális képviseletének szóvivője elmondta, hogy az említett országúton kevés az esély arra, hogy újabb gyalogátkelőket létesítsenek. Ennek oka, hogy az érintett települések nem tesznek eleget a kötelező feltételeknek: legtöbbjüknél nincs kiépítve járda, nem tudná használni kétóránként legalább száz személy az átjárót, mert nincs akkora lakosság, és olyan közintézmények – iskola, családorvosi rendelő, polgármesteri hivatal – sincsenek, amelyek indokolttá tennék újabb gyalogátjárók létesítését. Elekes szerint a feltételek teljesítése az önkormányzatok feladatkörébe esik, így amennyiben a törvényes előírásoknak nem tudnak eleget tenni, az átjárók számát sem tudják növelni.

Száguld a 137‑es út modernizálása



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!