Nívós elismerés munkatársainknak

Az újságírás, az újságírói közösség múltjáról, kihívásairól és kilátásairól tanácskozott a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a szovátai Teleki Oktatási Központban. A találkozón és közgyűlésen az újságíró-szervezet szakmai díjait is kiosztották: Kelemen Dóra, lapunk tördelőszerkesztője Benkő J. Zoltán-díjat, lapunk korábbi munkatársa, Hecser Zoltán, a Hargita és Hargita Népe alapító újságírója, szerkesztője és kiadója életműdíjat vehetett át.

Sarány Orsolya
Nívós elismerés munkatársainknak
Újságírók és médiaszakemberek, a MÚRE 2024-es szakmai díjainak kitüntetettjei. Tettek – és írtak – a közösségért Fotó: Vajda György

A mesterséges intelligencia újságírásban való lehetséges felhasználási módjairól tartott előadással, képzéssel indult a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének október 4–6. között Szovátán tartott tanácskozása. A Balázs Aaron, a Pine Lines marketing és AI konzultációs ügynökség egyik alapítója által tartott képzésen az érdeklődők azt sajátíthatták el, hogyan lehet a népszerű ChatGPT-vel hatékonyan kommunikálni, hogyan lehet úgy megfogalmazni számára kéréseket, feladatokat, hogy azokra használható és valós választ adjon. Ezt követően egy Erdélyben fejlesztett képgeneráló mesterséges intelligencia használatával és lehetőségeivel ismerkedhettek meg a MÚRE tagjai, majd Kádár Zoltán és Szép Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársai párizsi olimpiai élményeikről beszélgettek Szucher Ervin újságíróval, az estet pedig a PRESSing és a szovátai tanárok focicsapatának mérkőzése zárta, amelyet az újságírók 3-2-re elvesztettek. Szombaton, az egyesület rendkívüli közgyűlésén a MÚRE jövőjéről, újságírói igényekről tárgyaltak a tagok, majd a különböző közmédiumoknál dolgozó munkatársak a közszolgálati média jelenlegi kihívásairól, nehézségeiről, a közszolgálatiságról beszélgettek. Délután Kacsó Sándor közíró, szerkesztő, újságíró életútját elevenítették fel, majd az elmúlt egy évben médiáról megjelent vagy újságírók által írt, szerkesztett kötetek villámbemutatója következett. Az eseményen a MÚRE legújabb, Erdély nem ér véget a Feketeügynél című barcasági szórványról szóló riportkötetét, illetve munkatársunk, Sarány István legújabb két kötetét: Füles. Játék a deszkákon (Alutus Kiadó, 2024); Petőfi arcai (Holnap Kulturális Egyesület, 2024) is ismertették. Mint minden évben, a MÚRE őszi találkozóját az egyesület szakmai díjainak átadója zárta. Idén a Hargita Népe két munkatársa is elismerést kapott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szakmai alázat és felelősségtudat

A MÚRE lapunk különböző kiadványainak tördelőszerkesztője, Kelemen Dóra részére Benkő J. Zoltán-díjat adományozott. A díjazottat Sarány Orsolya, lapunk munkatársa méltatta.
„Kelemen Dóra a Hargita Népe napilap tördelőszerkesztőjeként az újság mellékleteiért felel. Ő tördeli a Családi Hétvége heti mellékletet, a Székely Konyha és Kert gasztromagazint és román nyelvű verzióját, a Porta stílusmagazint, a Székely Gazda agrármagazint, illetve az újjáélesztett Hargita Kalendáriumot is. Emellett az újság különböző vizuális és grafikai elemeinek egy részét is ő készíti. (…) Munkája pontos, alapos, igényes, emellett önállóan dolgozik, értelmez, mérlegel. (…). Ebben a mérlegelésben kreativitása, tehetsége, lelkesedése és szépérzéke vezérli. De felelősségteljes és alázatos is: tudja, hogy a munkájának súlya van, az hasznos és fontos” – hangzott el a laudációban.

Nívós elismerés munkatársainknak

Szakmai és emberi kvalitásokból is jeles

A Hargita és a Hargita Népe alapító újságírója, szerkesztője, lapkiadója, rovatveztője, korábbi munkatársunk és kollégánk, Hecser Zoltán újságíró, a MÚRE alapítója és első elnöke a sajtóban folytatott több mint 50 éves kiemelkedő tevékenységének elismeréseként életműdíjat vehetett át. Laudációját Bögözi Attila újságíró, a szervezet ügyvezető igazgatója tartotta. 
„(…) Nem a laudáció műfaja az, amiben egy pályaképet meg kell rajzolni, viszont azt kiemelném, hogy Hecser Zoltán újságíróként olyan területet választott magának, amelynek népszerűsége nem sok babért terem művelőjének, legalábbis a mi tájainkon nem, s ezért ritka, mint a fehér holló: a gazdasági újságírást. Ő ezen a területen is tudott jelentőset alkotni. 1968-ban az ASE-t (Bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetem) hagyta ott, hogy egyetemi oktatóból újságíró legyen Csíkszeredában, mert véleménye szerint a gazdasági újságírónak mindkét területen otthonosan kell mozognia, még akkor is, ha az újságíró nem polihisztor – nem is kell annak lennie –, de jól kell kiválasztania az adott témában megszólaló alanyát, hogy az olvasóközönség számára a gazdasági folyamatok érthetővé váljanak. Írásaival mindvégig ezt a közérthetőséget szolgálta, úgy is, mint a Kárpát-medence leghosszabb ideig aktív gazdasági újságírója, hiszen négy-öt évvel ezelőtt még rendszeresen írta szívéhez oly közelálló lapjában, a Hargita Népében gazdasági témájú cikkeit. Ám nemcsak cikkeit írta, hanem a kiadót is több mint 15 éven át vezette, ezt is eredményesen, mi több, ennek élén egy olyan projektet is sikerre vitt, ami egyedülálló a romániai magyar sajtóban: közpénzen közszolgálati lapot kiadni, amihez nem csak bátorság kellett. (…) Hecser Zoltán emberi kvalitásokból, következetességből, együttműködési készségből, a közügyeinkben való szerepvállalásból, a közösségért való cselekvésből vagy akár barátságból, romániai magyar újságíró-közösségünk előtt az elmúlt jó néhány évtizedben jelesre vizsgázott. Talán megbocsát, ha első helyen nem a sok ezer, hangyaszorgalommal megírt újságcikkét említem meg, hanem élete főműveként egyesületünket, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületét jelölöm meg. (…) Egyesületünk ma – alapításának 35. évfordulójához közeledvén – egy dinamikusan fejlődő, tagságában folyamatosan gyarapodó szakmai szervezet, elismertségét, súlyát mi sem bizonyítja meggyőzőbben, mint az a tény, hogy 2022-től a MÚRE-tagok, egyesületi tagságuk okán, 50 százalékos nyugdíjpótlékot kapnak, mivel Románia kormánya a MÚRE-t, kormányhatározattal, közhasznú társaságnak ismerte el. Ez pedig olyan fegyvertény, ami nemcsak a Romániában működő több tucat – s itt beleértem a román újságíró-szervezeteket is – egyesület fölé emeli, hanem felelősségét is ehhez mérten növeli. Hogy mindezt ma a MÚRE-ról elmondhatom, elmondhatjuk, abban elévülhetetlen érdeme van Hecser Zoltánnak, úgy is, mint szervezetünk első elnökének, de úgy is, mint alapító atyának, aki magára vállalta és sikeresen elvégezte az egyesületalapítás sokszor nem látványos, de annál fontosabb, a román törvényekben adminisztratív buktatókkal „aknásított”, gyötrelmes „aprómunkáját”. Ha csak ennyi volna, amit Hecser Zoltán életében elért, s amitől bebocsátást nyert a „sikeres emberek” halhatatlan társulatában, már ez is elég volna ahhoz, hogy az egyesület hálája és elismerése jeléül Életműdíjban részesítse őt” – hangzott el a laudációban. 

Nívós elismerés munkatársainknak
Hecser Zoltán újságíró, lapunk korábbi munkatársa


 

MÚRE szakmai díjak 2024

Életműdíj: Hecser Zoltán; Veress Éva; Stanik István; Tomcsányi Mária; Uleriu Rostás Emília.
Szilágyi Aladár-díj (írott sajtó): Szucher Ervin.
Csép Sándor-díj (televíziós díj): T. Bányai Péter.
Majtényi Ágnes-díj (rádiós díj): László Tibor (Kolozsvári Rádió).
Balló Áron-díj (pályakezdő újságírók): Andó Réka (Majomsziget.ro).
Benkő J. Zoltán-díj: Kelemen Dóra (Hargita Népe).
Pro Amicitia-díj: Stefan Crasta és Tiberiu Boca (MTV, Ecranul nostru).
Médiamenedzsment-díj: Ferencz Csaba (Háromszék).



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!