Korszerű eszközökre, rendezvényekre pályázhatnak a megyei gazdaegyesületek

Három pályázati kiírással összesen 120 ezer lejnyi vissza nem térítendő támogatást kínál Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete az állattenyésztő, zöldség- és gyümölcstermesztő, illetve mezőgazdasági szakmai egyesületeknek, péntek délig lehet benyújtani a pályázati iratcsomót.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Korszerű eszközökre, rendezvényekre pályázhatnak a megyei gazdaegyesületek
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete idén is meghirdette pályázatait a Hargita megyei gazdaegyesületeknek és szakmai érdekképviseleti szervezeteknek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A vidékfejlesztési egyesület immár több mint tíz éve biztosít pályázati lehetőséget tagjai számára, jelentős segítséget nyújtva a helyi egyesületeknek a gyarapodáshoz. Az elmúlt évtizedben mintegy kétmillió lej értékű beruházás valósult meg e pályázatok révén – tájékoztatta lapunkat László Csongor.

Három célcsoport

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója elmondta: az egyesület három nagyobb kategóriában ír ki pályázatokat. Az első a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint -feldolgozók egyesületeinek, a második a szarvasmarha-, juh-, kecske- és sertéstartók egyesületeinek, a harmadik pedig a szakmai egyesületeknek. Ezekre a pályázatokra kizárólag Hargita megyéből lehet jelentkezni, és csak a vidékfejlesztési egyesület tagjai közé tartozó szervezetek vehetnek részt. Jelenleg az egyesület 47 tagszervezetet számlál, köztük van Hargita Megye Tanácsa is, összesen 46 település egyesületei jogosultak pályázni.

Megtudtuk: évente átlagosan 6-8 pályázatot nyújtanak be, ezek különböző fejlesztési célokat szolgálnak. A szakmai egyesületek esetében gyakoriak a különféle versenyek és rendezvények támogatására benyújtott pályázatok, ilyenek például a Csíkszéken és Udvarhelyszéken szervezett őszi mézes rendezvények.

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó-egyesületek többnyire technológiai és informatikai fejlesztésekre– konyhai felszerelések, kukták, gyümölcsprések, magozógépek, inox kagylók, inox asztalok, címkék, befőttesüvegek, csomagolóanyagok beszerzésére – pályáznak, olyan eszközökre, amelyek hozzájárulnak a feldolgozóegységek hatékonyabb működéséhez.

A szarvasmarha-, juh-, kecsketenyésztő- és sertéstartó-egyesületek pedig olyan célok támogatására használják fel a pályázati forrásokat, mint például tejcsarnokok korszerűsítése, tejüzemek raktárkapacitásának bővítése vagy járműbeszerzés, szállítóeszközök, legelőtisztító gépek, állatmérlegek, kezelőkalodák, borjaztatók, juhnyíró gépek vagy akár fajtiszta állatok beszerzése.

Nagyobb összeg az állattenyésztésre

Az idén összesen 120 ezer lej áll rendelkezésre pályázati forrásként, ebből 80 ezer lej a szarvasmarha-, juh-, kecske- és sertéstartó-egyesületek számára; 30 ezer lej a szakmai egyesületek részére; és 10 ezer lej a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó-egyesületeknek.

Fontos tudni, hogy ezek a pályázatok nem teljes mértékben támogatottak, mivel a támogatás 49 százalékos, ami azt jelenti, hogy az egyesületeknek a beruházás értékének 51 százalékát saját forrásból kell biztosítaniuk.

Ez a megoldás segít kizárni azokat a pályázókat, akik csak nyereségorientáltan jelentkeznének, illetve azokat az egyesületeket, amelyek nem képesek stabil pénzügyi alapokat teremteni éves tevékenységük során. A vidékfejlesztési egyesület által biztosított pályázatok ráadásul sokkal egyszerűbben kezelhetők, mint az EU-s vagy a hazai állami pályázatok, és a források felhasználásában is nagyobb rugalmasságot biztosítanak. Nem feltétlenül új eszközöket kell beszerezni, ami sok más nagyobb pályázat esetében kötelező lenne. A pályázatok részleteiről Hargita Megye Tanácsa honlapján – hargitamegye.ro – olvashatnak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!