Két szakaszban valósulhat meg a beruházás

Elfogadta a tárca a Harvíz Rt. víz- és szennyvízhálózat építésére, bővítésére vonatkozó nagyberuházásának hetedik megvalósíthatósági tanulmányát. A korábbi tervekkel ellentétben a projekt kivitelezését két szakaszra kell osztani, mivel csak így biztosítják a munkálatokhoz szükséges összeget.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Két szakaszban valósulhat meg a beruházás
Elemek. Osztott finanszírozással valósulhat meg a terv Fotó: Hodgyai István

Mint arról szeptember 10-i lapszámunkban írtuk, nyolc éve vár Hargita megye tizenkilenc települése a Harvíz Rt. víz- és szennyvízhálózat építésére és bővítésére vonatkozó nagy volumenű, állami forrásokból finanszírozandó beruházására. A regionális víz- és csatornaszolgáltató az év elején immár a hetedik megvalósíthatósági tanulmányt készíttette el. A mára a 300 millió eurót is meghaladó projektet – ennyibe került volna eredetileg a beruházás, ám az infláció okán ez az érték nőtt – még a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) kereteiből finanszírozták volna. A dokumentációk elkészítése kicsúszott a program meghosszabbított, 2023 év végi határidejéből is, így a kivitelezést a 2021–2027 közötti időszakra érvényes európai uniós finanszírozási ciklus alapjaiból (Fenntartható Fejlesztések Program – PDD) fizetik ki. 

Víz helyett a bürokrácia az úr

Nyolc éve vár a megye tizenkilenc települése a Harvíz Rt. víz- és szennyvízhálózat építésére, bővítésére vonatkozó nagy volumenű beruházására. A regionális víz- és csatornaszolgáltató az év elején immár a hetedik megvalósíthatósági tanulmányt készíttette el, a projekt kivitelezését a bürokrácia botlasztja. Emiatt több községben nemcsak víz- és szennyvízhálózatot nem tudnak építeni vagy bővíteni, hanem aszfaltozási munkálatokat sem végezhetnek.


Az ügyben az elmúlt napokban történt némi előrelépés, ugyanis az elbírálást végző szaktárca elfogadta a megvalósíthatósági tanulmányt – közölte érdeklődésünkre Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, a Hargita Víz Egyesület elnöke. 

– Azt látom, hogy ha bármennyire is nehezen halad az ügy, mindig eggyel előrébb lépünk. Néhány közbeszerzési procedúra különböző fázisokban elkezdődött. Végleges szerződéskötések tavasszal lehetnek, és ezek majd gyorsulnak, ahogyan az udvarhelyszéki dokumentációk is beérkeznek. Az ügyben tehát van előrelépés, és pozitívum, hogy elfogadták a nagyprojekt mestertervét. Jó, hogy egyben fogadták el, nem kellett különszedjük, mert ellenkező esetben az eddigi tapasztalatok alapján az még legalább egyéves folyamat lett volna

– részletezte Korodi. Megjegyezte: ennek ellenére viszont a kivitelezést két szakaszban finanszírozzák majd. A várhatóan hatéves folyamat első három évében 150 millió eurót biztosít a szaktárca a kivitelezésre. Az ígéret szerint a munkálatok első etapjának 80 százalékos teljesítése után a maradék 150 millió eurót is folyósítják. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Két szakaszban valósulhat meg a beruházás

– Tavaly ősszel még azt ígérték Bukarestből, hogy egyben biztosítják a 300 millió eurót, és így kerül át a projekt az új programálási időszakra, azaz az európai uniós finanszírozási ciklus alapjaiból (Fenntartható Fejlesztések Program – PDD) biztosítják a pénzt, és csak ez év áprilisban közölték, hogy két szakaszra osztják. Mi azt szerettük volna, hogy minden településben legalább részlegesen valósítsuk meg a projektet, de egy radikális fordulat, huszárvágás történt. Elégedetlenek vagyunk a döntéssel, de az a fontos, hogy a projekt kivitelezése minél hamarább elkezdődjön, és az első aláírásoktól kezdve számított három éven belül megtörténjenek az első kivitelezések, azért, hogy a második fázist is indítani lehessen

– tette hozzá a Hargita Víz Egyesület elnöke.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!