Ezeken a területeken ellenőrzött tavaly a megyei mezőgazdasági igazgatóság, és ennyi bírságot szabtak ki

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tavalyi ellenőrzéseinek eredményét, valamint a de minimis programban igényelhető támogatások kérelmezőinek számát ismertette az intézmény képviselője a prefektusi kollégium júliusi ülésen.

Kovács Andrea
Ezeken a területeken ellenőrzött tavaly a megyei mezőgazdasági igazgatóság, és ennyi bírságot szabtak ki
Ellenőrizték a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó forgalmazási előírások betartását is Fotó: Hodgyai István

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság 2023-as évi tevékenységéről az igazgatóság képviselője számolt be a júliusi prefektusi kollégiumi ülésen, hétfőn.

Mint elmondta: 28 ellenőrzést végeztek bort forgalmazó cégeknél, figyelmük kiterjedt a termék minőségére, származására, eredetiségére, természetességre, a palack címkézésére és csomagolására is. Három bírságot szabtak ki szabálysértés miatt és hat mintát küldtek elemzésre egy szaklaboratóriumba. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Emellett 87 alkalommal ellenőrizték, hogy a termelők betartják-e a zöldség és a gyümölcs forgalmazására vonatkozó előírásokat, illetve az áru rendelkezik-e eredetigazolással. Az ellenőrzések során összesen 16 bírságot szabtak ki. Ugyanakkor 68 ellenőrzést végeztek a biogazdálkodás terén, egyetlen bírságot sem kellett kiszabniuk.

Műszaki ellenőrzéseket végeztek gabonaraktárakban, megvizsgálva a tárolásra vonatkozó engedélyeket és a mérlegeket is. Ezen a területen hét engedélyezett gazdálkodó tevékenykedik, összesen kilenc raktárral rendelkeznek. A 14 elvégzett ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságot.

Megvizsgáltak több műtrágya-forgalmazó céget is, ellenőrizve a minőséget, a tárolás módját, a csomagolás milyenségét és a szükséges dokumentumokat, négy ellenőrzési akció során egyetlen szabálytalanságot sem tapasztaltak.

2023-ban a gazdák kisebb, úgynevezett de minimis programban igényelhettek támogatást a mezőgazdasági igazgatóságtól: burgonya- és fokhagymatermesztésre, valamint védett övezetben termesztett zöldségekre. A program keretében burgonyatermesztési támogatáshoz 310, fokhagymatermesztéshez 9 pályázó jutott hozzá. A védett területeken való paradicsomtermesztést támogató programba összesen tíz kérelmező jelentkezett – részletezi a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság jelentése.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!