Hirdetés

Az igényekhez igazodik az óvoda

Több mint száz gyermek részesül óvodai oktatásban Gyer­gyó­szár­he­gyen, ahol három helyszínen, rövid és hosszabbított programmal egyaránt várják a gyermekeket. A településen idén adták át a korszerű, új óvodaépületet, amely műemlékvédelmi környezetben épült, és minden tekintetben megfelel a legkisebbek igényeinek.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 7 perc
Az igényekhez igazodik az óvoda
A közeljövőben az óvoda tágas udvarát szeretnék átalakítani Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A Bethlen Gábor Általános Iskolához tartozó egységek közül háromban működik óvodai oktatás: az alszegi és a felszegi iskola épületében, valamint a központban, idéntől az új óvodaépületben. Alszegben huszonegy, Felszegben huszonhárom gyermekkel működtetünk rövid programú csoportot, az új épületben két napközis csoportunk van, összesen negyvennyolc gyermekkel, valamint egy rövid programú óvodai csoport, huszonegy gyermekkel – ismertette a gyermeklétszámot Gáspár Erika intézményvezető. Elmondta: az elmúlt időszakban főként hosszabbított programú helyekre érkezett igény a szülők részéről, ezért a 2022–2023-as tanévtől kezdődően két napközis csoportot indítottak. 

Boncina-Székely Szidónia
Gyökeres változást jelent az új épületben lenni

Új igények, új óvoda

Az óvodaépületek fokozatosan újulnak meg a gyergyói-medencei településen: az alszegi részen lévő óvodában nemrég tatarozták a fürdőszobát, a felszegi épület tetőcseréje és fűtésének korszerűsítése egy pályázat által valósul meg. 
2019-ben kezdődött el az új óvoda építése, amelyet 2023. június elsején, gyermeknapon adtak át használatra. A kormánytámogatásból, helyi költségvetésből és Hargita Megye Tanácsa támogatásával épült óvoda műemlékvédelmi környezetben helyezkedik el, ennek megfelelően tájba illő, a faanyag használatát előtérbe helyező, ugyanakkor korszerű létesítmény.

– Gyökeres változást jelent az új épületben lenni, hiszen korábban cserépkályhával fűtött óvodánk volt, ahol a helyiségek túl kicsik voltak, és felújítás hosszú ideig nem történt, főként az illemhelyek voltak elavultak. Ehhez képest egy korszerű, minden igénynek megfelelő új épületet kaptunk, ahol mindhárom csoportszobához fürdő tartozik, tágasak, napfényesek a termek és az étkező, öltözők vannak, felszerelt konyha, korszerű kiszolgálási lehetőséggel és minden szabványnak megfelelően kialakítva. Mindemellett ízléses és szép, a tájba maximálisan illeszkedő épület, amely a gyermekek ízlését is formálja. Érdekessége, hogy az előtte lévő fákat meghagyták, úgy építkeztek, hogy ne tegyenek kárt a környezetben

– mutatta be az új óvodát Gáspár Erika.

Boncina-Székely Szidónia
A Rügyecske óvoda mindhárom tágas termét benépesítik a gyermekek: az intézményvezető elmondása szerint az utóbbi években nem csökkent a gyermeklétszám, inkább egyfajta stagnálás tapasztalható ezen a téren. Nem jellemző az sem, hogy a közeli Gyergyószentmiklósra viszik a gyermekeket, sőt olyanra is volt példa, hogy a városi óvodából hozták vissza őket a szárhegyi iskolába. 

Elegendő szakember dolgozik

Az intézményben jelenleg hét óvónő dolgozik, emellett logopédus, nevelési tanácsadó is segíti a pedagógusok munkáját, illetve szülői kérésre gerinctorna-foglalkozásokat is tartanak azoknak, akik igénylik gyermekük számára.
Bár a logopédus hetente csak két napot van Gyer­gyó­szár­he­gyen, és főként az iskolásokra fókuszál, igény esetén a kisebbekkel is foglalkozik, jelenleg zajlanak a felmérések. A nevelési tanácsadó pedig probléma esetén csoportosan beszélget a gyermekekkel, illetve a szülőkkel is tartja a kapcsolatot – fogalmazott az intézmény vezetője.
Gáspár Erika elmondta: a közeljövőben az óvoda tágas udvarát szeretnék a gyermekek igényeinek megfelelően átalakítani, leválasztani a másik két épület udvarától, hogy a kicsik biztonságosan játszhassanak.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!