Folyamatosan javítják a hibákat

Minden erőfeszítést megtesznek a cégbíróságokon, hogy a nem megfelelően működő új informatikai rendszer okozta késések miatt kialakult lemaradást behozzák. A helyzetet nehezíti az is, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest az elmúlt hetekben megnőtt az ügyintézések száma.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Folyamatosan javítják a hibákat
Naponta optimalizálják az új rendszert. Bíznak a javulásban Fotó: László F. Csaba

Szerdai lapszámunkban adtunk hírt arról, hogy amióta közel egy hónapja új elektronikus rendszert vezettek be a kereskedelmi nyilvántartási hivatalokban, az úgynevezett cégbíróságokon, szinte teljesen ellehetetlenedett az online ügyintézés, illetve jelentős akadályokkal szembesülnek azok is, akik személyesen próbálják ügyeiket intézni. Mint megírtuk, az új rendszer bevezetése óta július 19–25. között a Hargita megyei intézmény fel is függesztette tevékenységét, azaz nemcsak online nem lehetett dokumentumokat feltölteni, de személyesen sem fogadták az ügyfeleket. Ennek egyik oka az is volt, hogy a belső informatikai rendszer sem működött megfelelően. Arról, hogy mikorra várható a rendszer helyreállása, illetve annak a nem megfelelő működése mekkora bonyodalmakat okoz, mennyire lehetetleníti el a gazdasági szereplők tevékenységét, megkérdeztük a megyei hivatal vezetőségét is. A Valentina Burdescu általános igazgató által aláírt levélben az alábbiakról tájékoztattak.

Álom a cégbejegyzés egy nap alatt

Egy hónapja nem működik az Országos Cégbíróság új elektronikus rendszere. Ez ellehetetleníti a gazdasági szereplők tevékenységét, és jelentős akadályokkal szembesülnek az adminisztrátorok, ugyanis időnként egyetlen dokumentumot sem lehet online benyújtani. A Hargita megyei intézménynél volt időszak, amikor személyesen sem fogadták az ügyfeleket. 


– Figyelembe véve – az informatikai rendszer műszaki karbantartási munkálatai miatt – az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal és a megyei hivatalok tevékenységének július 19. és 25. közötti felfüggesztését, valamint a nyilvántartásba vételi kérelmek nagy számát, és a július 19-e előtt beérkezett, megoldásra váró kérelmeket, a feldolgozást szakaszosan rögzítjük és a megoldást is így végezzük. Minden szükséges erőfeszítést, illetve rendelkezésre álló anyagi és emberi erőforrást felhasználunk – áll a tájékoztatásban. Megjegyzik: a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az említett időszakban jelentős tevékenység tapasztalható a céges ügyek intézésében. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Július 26. és augusztus 13. között 134 448 kérelmet nyújtottak be. Ebből 78 958 kérelmet az online szolgáltatási felületen keresztül. Ezek közül: 58 093 igazoló tanúsítvány és jogi információk (CCFIL) kiadása, 950 bejegyzés, 4338 módosítás, 526 törlés, 5991 névfoglalás és 9060 egyéb típusú kérelem – részletezik a levélben. Hozzáteszik: az új informatikai rendszer kiterjed a kereskedelmi nyilvántartóra, a csődeljárások közlönyére, a tulajdonosok és a peresek nyilvántartójára. Így szükséges az adatbázisok átalakítása és azok új adatstruktúrákba szervezése minden, 1990-től kezdődően nyilvántartott adat esetében.
– Ezenkívül megvalósult a Kereskedelmi Nyilvántartó központosítása azáltal, hogy egyesítették a Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatalok szintjén és a központi apparátusban működő 43 adatbázist. Július 26-a óta folyamatosan figyelemmel kísérik az informatikai rendszert, ellenőrzik, elemzik és kezelik a rendszer használatából eredő atipikus műszaki helyzeteket, naponta optimalizálásokat végeznek – olvasható a lapunknak küldött tájékoztatásban.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!