Célba ért a jótékonysági Katalin-bálon felajánlott összeg egy része

Huszonegyezer lej értékű adománnyal segíti a Hargita Megyei Mentőszolgálatot Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Csíki Vállalkozók Egyesülete. Az adományozók a tavaly novemberi Katalin-bálon összegyűlt összeg egy részéből intubációs fejet, illetve gyakorlódefibrillátort és -babát vásároltak. Az adományokat hétfőn délelőtt a sajtó jelenlétében adták át a mentőszolgálat székhelyén.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Célba ért a jótékonysági Katalin-bálon felajánlott összeg egy része
Intubációs fej. Életet mentő beavatkozást gyakorolhatnak a jövőben Fotó: László F. Csaba

Tíz éve minden év novemberében jótékonysági céllal szervez Katalin-bált Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Csíki Vállalkozók Egyesülete. A tavalyi mulatságon részt vevő vállalkozók és magánszemélyek összesen 107 ezer lejt adományoztak. A felajánlott összegből többnyire egészségügyi, oktatási és szociális intézményeket támogatnak a szervezők. 


Hirdetés


– A Katalin-bált hármas céllal szervezzük. Az elsődleges az, hogy azok a szervezetek, amelyeket támogatni kívánunk, be tudják szerezni azt az eszközt, amit szeretnének. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a bálon fórumot biztosítsunk a csíki vállalkozók számára ahhoz, hogy találkozzanak és kötetlenebb formában is együtt tudjanak lenni, illetve adományozásra próbáljuk motiválni, hiszen a társadalomban ők azok, akik ki tudják pótolni az intézményeknél azt az igényt, hiányosságot, amelyet a szokásos finanszírozási útjukon nem tudnak beszerezni – mondta Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az adományátadón.

László F. Csaba
Bakcsy Tünde, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója rámutatott, a Katalin-bálon összegyűlt 107 ezer lejes összegből a Hargita Megyei Mentőszolgálatnak 21 ezer lej értékben vásároltak felnőtt intubációs fejet, illetve gyakorlódefibrillátort babával együtt.

Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója kiemelte, intubációs fejet csak a minisztérium különengedélyével tudnak beszerezni, számukra ez a lehetőség csak öt-tíz évente adott.

– A babán csak a mellkaskompressziót tudjuk gyakorolni, míg az intubációs fejjel légútbiztosítással tubus vezethető a sebesült torkába. Ezt a beavatkozást tudjuk gyakorolni az alkalmazottakkal az új eszközön – részletezte a mentőszolgálat vezetője. 

László F. Csaba
A Katalin-bál bevételéből a sürgősségi kórház neurológiai osztályát, illetve a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének lovasközpontjában filagória építését is támogatja főkonzulátus és a CSVE.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!