Hirdetés

Amire a bevetéseknél nem jut idő

Első alkalommal szervezték meg a Hargita Megyei Tűzoltó Találkozót szombaton a csíkszentsimoni Tiltott Csíki Sör Manufaktúra udvarán. A több mint ötven Hargita megyei önkéntestűzoltó-egyesület mellett a hivatásos szervek, szomszédos megyék – Kovászna és Maros –, valamint anyaországi tűzoltóságok elöljárói és csapatai is részt vettek az eseményen.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 6 perc
Amire a bevetéseknél nem jut idő
Lánglovagok találkoztak. Megyénk önkéntes tűzoltói a legkiemelkedőbb helyet foglalják el az országban Fotó: László F. Csaba

Szombat délelőtt tűzoltóautók szirénájára ébredtek az alcsíkiak, ugyanis a részt vevő egyesületek végigvonultak a környező településeken. Majd közösen birtokba vették a sörgyár udvarát, ahol egész napos programokkal várják a civileket.

László F. Csaba


Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szövetségének elnöke kifejtette, az önkéntes tűzoltóknak lehetőségük nyílik egymást megismerni, hiszen a legtöbben bevetések alkalmával találkoznak, amikor nincs idő a beszélgetésre, mert cselekedni kell.
– Az anyaországi meghívottak és a szomszéd megyék önkéntesei a széles körű együttműködés jegyében tettek eleget a meghívásnak. Hargita megyében ma már szinte nincs olyan egyesület, amely nem rendelkezik anyaországi partnerséggel. Ezért is tartottuk fontosnak a meghívásukat, amelynek eleget is tettek – mondta Albert Csaba. Majd felkérte az egyesületek képviselőit, hogy az összetartás erősítése jelképeként mindenki helyezze fel a lakatokat. A lakatok végső helyére két helyszínt jelöltek ki – Hargita Megye Tanácsának épülete vagy a Hargita Megyei Katasztrófavédelem székhelye –, a pontos helyszínről később döntenek.

László F. Csaba


Petres Sándor, Hargita megye prefektusa önkéntes tűzoltóként szerzett első élményét is megosztotta a résztvevőkkel.
– Gyerekként édesapám mellett segítettem az önkéntes tűzoltók munkáját, hordtam a vizes vödröt, később, ahogy múltak az évek magam is egyre jobban kivettem a részem eme nehéz és fontos feladatokból – elevenítette fel gyermekkori élményeit a kormányhivatal vezetője.  László F. Csaba

A szombati program
A rendőrség a drogfogyasztás és az alkohol hatása alatti vezetés veszélyeiről tartott előadást és különböző szimulációkat mutattak be az érdeklődőknek.
A Drager Románia képviselete a legkorszerűbb légzőkészüléket mutatta be, továbbá az önkéntes tűzoltók mellett jelen voltak a mentőszolgálat és hegyimentők csapatai . A rendezvény teljes időtartama alatt gyereksarok működött, ahol füstsátor, akadálypálya, poroltók kipróbálására is lehetőségük volt a legkisebbeknek. A délután folyamán a junior tűzoltók eskütételének is szemtanúi lehettünk, amit színes habparti követett.
Mentésiakció-bemutatót is tartottak, ahol egy autót vágtak szét és a sérült kiemelését, illetve ellátását szimulálták. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, az esemény egyik házigazdája kifejtette, örömmel fogadták a lehetőséget, hogy az első ilyen nagyszabású rendezvény házigazdái lehettek.

László F. Csaba


 – A továbbiakban is szívesen leszünk házigazdák, ha úgy adódik, de ha máshol tartják meg, akkor csatlakozunk a megyei tűzoltónaphoz – nyilatkozta a polgármester.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke újságírói kérdésre válaszolva a helyszínválasztás kapcsán kifejtette, a céget és elképzeléseit támogatják, amelynek teljesítményét nem kell senkinek bemutatni, és a partnerség jegyében szervezték a manufaktúra udvarán az első megyei tűzoltónapot.
– Nem személyfüggő a helyszín kiválasztása, bárki bármi mást állítson is – jegyezte meg Borboly. Hozzátette, a mai nap megszervezése, még ha erőfeszítést is igényelt, megérte, mert az önkéntes tűzoltók munkájára eddig is és a jövőben is szükség lesz.
– A következő generációk számára példamutatásként szolgál a mai nap, és a tűzoltóink előtt fáradságos munkájukért tisztelettel adózhatunk – mondta a megyeelnök.

László F. Csaba

Támogatások és fejlődés
Szentes Antal megyei tanácsos az önkéntes tűzoltók munkáját dicsérte, és a pályázatok kapcsán kifejtette a megyei tanács minden évben jelentős összeggel támogatja munkájukat.
– Hargita Megye Tanácsa az elmúlt tizenöt évben kiemelten figyelt az önkéntes tűzoltókra. A fejlődés szempontjából mind humánerőforrás, mind pedig felszereltség tekintetében megyénk önkéntes tűzoltói a legkiemelkedőbb helyet foglalják el az országban. Az elmúlt tíz évben kidolgoztuk azt a pályázati rendszert, amely révén támogatni tudjuk az egyesületeket eszköz és felszerelés vásárlásában, amely a helyi önerő és a megyei tanács összefogásának egyik remek és eredményes példájának bizonyult – mondta Szentes. Kiemelte, ma már a megye valamennyi településén működik önkéntestűzoltó-egyesület, és anyagi támogatásban is tudják részesíteni őket. Hozzátette: a mai napon egy régóta dédelgetett közös álmot valósított meg a megyei tanács és Albert Csaba, az önkéntes tűzoltók szervezetének vezetője, anyaországi és más külföldi példákat követve és helyi szempontok figyelembevétele mellett.
– Az idén 55 önkéntestűzoltó-egyesületi pályázatot nyújtottak be, amelyből kettőt formai okok miatt kizártunk, de a szám jól jelzi, hogy az irány megvan, és a jövőben is tartani szeretnénk, és fogjuk is, nemcsak a maihoz hasonló eseményekkel, de a pénzbeli támogatást érintően is – tette hozzá a megyei tanácsos.

László. F. Csaba

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!