Hirdetés

A fiatalok is megismerték a lovagkirály kultuszát

Helytörténeti, vallás- és művészettörténeti szempontból is értékes hagyományt teremtett a szépvízi polgármesteri hivatal a Szent László-kultusz újraélesztésével és a lovagkirály emlékének ápolásával. A községben az elmúlt huszonöt évben felcseperedett egy új generáció, akik már a falu védőszentjének szellemiségét ismerve nőttek fel – mondta lapunknak Ferencz Tibor polgármester a hétvégén megtartott Szent László-napi ünnepségek kapcsán.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 3 perc
A fiatalok is megismerték a lovagkirály kultuszát
A védőszent tisztelete. Újraélesztett kultusz Fotó: Daczó Dénes

A Szent László-kultusz felelevenítése és ápolása huszonöt évvel ezelőtt Ferencz Tibor polgármester kezdeményezésére indult el Szépvíz községben, azóta pedig számos helytörténeti, vallás- és művészettörténeti szempontból is fontos esemény erősítette és alapozta meg a lovagkirály emlékét Szépvízen.
A szépvízi önkormányzat az elmúlt időszakban Bocskay Vince szobrász és dr. Herceg Ágnes tájépítész bevonásával elkészítette a szépvízi Szent László-szobrot és teret, Bo­tár István régész vezetésével feltárta a Pogány-havason lévő emlékhelyet és ott Bogos Ernő építész szakmai meglátásai alapján haranglábat állíttatott – ezek pedig ma már fontos helyszínei a védőszent tiszteletére szervezett ünnepségnek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Beder Tibor földrajztanár, közíró, a Szent László király kultusz kutatójának segítségével nagyon sok rendezvényt szerveztünk, amelyen a lovagkirályt ábrázoló freskók művészettörténeti értékén túl számba vettük a királyról szóló legendákat és részleteiben megismertük történelmét, feltérképeztük azokat a Kárpát-medencében lévő településeket, amelyek szintén kötődnek a védőszenthez

– összegezte még az elmúlt évek fontos eseményeit Ferencz Tibor polgármester.

A fiatalok is megismerték a lovagkirály kultuszát
Szépvíz község az elmúlt napokban huszonötödik alkalommal ünnepelte meg Szent László király emlékét, a bőséges kulturális, vallási, helyismereti és sportrendezvények kapcsán arról kérdeztük a polgármestert, hogy az elmúlt időszak alatt hogyan épült be a közösség életébe a lovagkirály kultusza. 

– Ma már többet jelent ez az ünnep, mint a búcsús szentmise. Igyekszünk minden évben olyan igényes programot összeállítani, ami a könnyedebb szórakozási lehetőségek mellett szellemi és kulturális táplálékot is jelent a résztvevőknek. Az elmúlt években – a témában végzett helytörténeti kutatómunkának és előadás-sorozatnak köszönhetően – számos olyan szakembert szólítottunk meg, akik egyébként nem biztos, hogy érdeklődtek volna Szépvíz iránt

–mondta a polgármester.

A fiatalok is megismerték a lovagkirály kultuszát
A Pogány-havason kialakított Szent László-emlékhely egyébként része a régizene-fesztivál koncertsorozatának is, évente szerveznek itt szabadtéri koncertek. 
Ami pedig a hagyomány további ápolását illeti, Ferencz Tibor elmondta, hogy az általános iskolásoknak éveken keresztül szerveztek a témában történelmi vetélkedőt, felnőtt tehát egy olyan új generáció, akinek a községben megtartott Szent László-rendezvények kapcsán közvetlen kapcsolata van a lovagkirállyal. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!