Házi szappan, helyi alapanyagból

Négy gyermek édesanyja, évek óta elszánt szappankészítő és a természetközeli életmód kedvelője a homoródszentmártoni Mostis Kinga. A házi kecsketejből és helyi gyógynövényekből készült kézműves szappanjait megtaláljuk a székelyudvarhelyi városi piac egyik bódéjában.

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Házi szappan, helyi alapanyagból
Demeter Adél-Hajnalka Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Egyre jobb hely az udvarhelyi piac: a zöldség-gyümölcs kosárból már a tápláló és természetes alapanyagokból készült kézműves szappanok sem hiányozhatnak. Alig nyitotta meg kapuit a városi piac mellett a család vezetéknevével fémjelzett Mostis kézművesszappan-bolt, máris kíváncsiak voltunk, miért érdemes a kecsketejes, gyógynövényes termékeket választani az illatos és színes bolti tisztálkodószerek helyett. Meggyőződtünk: a Mostis szappan friss, házi, egészséges és még helyi is. Homoródszentmártonban készül, majd Székelyudvarhelyen árusítja Kinga, a négygyermekes, vállalkozó kedvű édesanya.
Látogatásunk alkalmával elmesélte, évek óta kísérletezik a négy fal között, az első szappan elkészülése óta az egész család, de még a barátok és a szomszédság is haszonélvezője a hobbinak. Mára viszont beérett munkája gyümölcse, saját kis boltban árusítja a termékeit a mosolygós tulajdonos.

Demeter Adél-Hajnalka

Sok odaadást igényel

Kinga szerint a szappankészítés – ahogy minden más kézművesség – nem követel hosszú távollétet, még ha olykor többszörös munkabefektetéssel is jár. Két fiú és két lány édesanyjaként fontos volt olyan elfoglaltságot találni, ami mellett zavartalanul nevelheti a gyermekeit. Elmondása szerint kizárólag saját magát képezte, az utóbbi években rengeteg energiát fektetett a mesterség kitanulásába.
– Nagy előny volt, hogy angol szakon tanultam az egyetemen, jól ismerem a nyelvet, így rengeteg külföldi tananyagot tudtam használni – mondta Kinga.
Megjegyezte, hogy más-más országok és kultúrák receptjeit és technikáit is érdemes megfigyelni, ha valamit igazán szeretnénk kitanulni, majd leemelte a polcról azokat a szappanokat, amelyeket Svédországból és Szíriából szerzett be. Amióta tudatosan foglalkozik a tisztálkodószerekkel, szinte minden barátjától egy-egy külföldi vagy különleges szappant kap ajándékba. Mint mondta, szívesen tájékozódik és figyeli meg mások termékeit. A leemelt szappanok közt szívesen mutogatta a hajdani, első, megőrzött mintapéldányát is:
– A kezdeti próbálkozásai nem mindig voltak sikeresek, de idővel a sok tapasztalat segített abban, hogy letisztult tervekkel és elvekhez kötötten készítsem el a saját termékeimet – jegyezte meg nevetve.

Nem az illat, a táplálás a cél

Kinga szerint az utóbbi években a koronavírus-járvány által ismét megtapasztalhattuk, hogy a szappankészítésnek nemhiába van több évszázados kultúrája. Az egészségápolás mellett a testünk és bőrünk jóllétét, tápláltságát is segíthetik azok a tisztálkodószerek, amelyeket rendszeresen használunk.
– Vannak olyan alapanyagok, amelyeket semmilyen körülmények közt nem tudok előállítani, de igyekszem, hogy minél inkább elérhető anyagok legyenek nálam. A szappanjaim alapja az olíva és a kókuszzsír – részletezte Kinga, akinek a hozzáférhetőség az egyik fő szempont.
A pálmazsírt elsőként vetette el, valamint me­g­győződése az is, hogy a disznózsír kevésbé népszerű, de értékes alapanyag a szappankészítés során. Hozzátette: ugyanezt az elvet követi az illatok tekintetében is, illóolajokat használ, de csak mértékkel. Nem az a célja, hogy illatos, a szemnek és orrnak nagyon vonzó terméket készítsen, hanem az, hogy aki a szappant használja, annak táplált bőre legyen.

Demeter Adél-Hajnalka

A szappan és az alapanyag is hazai

Kinga szerint igaz, hogy még épp csak letették az alapköveket, de nem is terveznek annál nagyobb terjeszkedést, mint amit a kis bolt megenged. A kézműves terméket nem lehet tömegesen gyártani – sem az elkészítés, sem az alapanyagok tekintetében. Elmondása szerint nekik nem a különböző minősítések beszerzése a cél, hiszen magától értetődően felhasználták azokat az eszközöket, amelyek megtalálhatók házon belül.
– Igyekszünk természetesen élni, ezért egyértelmű volt, hogy a szappanhoz a saját kecsketejünket, az udvaron és a Homoródmentén gyűjtött gyógyfüveket használjuk – hangsúlyozta.
Mint mondta, a különböző védjegyek nélkül is lehet egészséges termékeket készíteni, sőt bizonyos eldugott kistelepüléseken mindaz, amit egy-egy termékminősítés megkövetel, az önmagától működik, senkinek eszébe se jut másképp csinálni. Hozzátette, ez is egy ok arra, hogy korlátozott mennyiségben tud szappant készíteni; nem szeretne termelővé válni, azzal él, amit a természetes lehetőségei megengednek, még ha ez azt is jelenti, hogy nem lesznek viszonteladói, és nem kerül fel a nagy áruházak polcaira a Mostis szappan.