Három beruházás az utolsó száz méteren

A régi polgármesteri hivatalból kulturális képzési központ lesz Fotók: Daczó Katalin

A volt polgármesteri hivatal, a Gernárd-féle ház, valamint a csatószegi központ felújítása zajlik Csíkszentsimonban LEADER-támogatással és önerőből. Valamennyi beruházást be kell fejezni szeptemberre – közölte lapunkkal Fábián László polgármester.

 

[dropcap]A[/dropcap]rra pályáztunk, amire lehetett, és azt újítjuk fel, amire támogatást kaptunk – foglalta össze a csak első hallásra egyszerűnek tűnő irányelvet Fábián László csíkszentsimoni elöljáró – most már megkönnyebbülve, mert úgy tűnik, költségvetés-kiegészítés révén „egyenesbe kerülnek”, és sikerül mindhárom tervezett beruházást határidőre befejezni. – Az év nehezen indult, de most 420-430 ezer lejre számítunk – tette hozzá.
A volt székházból kulturális képzési központ lesz. Ennek kialakítására 28 ezer eurós LEADER-támogatást nyertek el. Ide költözne a könyvtár, tevékenykedhetnek az épületben a kézművesek, a varrókör, rendezvények szervezésére és különböző csoportok próbáira is alkalmas lesz.
– A padlózat, a fűtés és a villanyhálózat rendbetételét önerőből kell elvégeznünk – jegyezte meg az elöljáró.
A Gernárd-féle háznak és környékének rendbetétele is utolsó fázisához érkezett. Az önkormányzat az épülethez tartozó 27 áras terület parkosítására és játszótér kialakítására pályázott mintegy 29 ezer eurót a Csík LEADER-től. A felújított épületbe óvoda költözik.
A csatószegi művelődési ház melletti parkoló és zöldövezet kialakítását 57 ezer euróval támogatja a Csík LEADER, a 70 ezer eurós beruházás fennmaradó 13 ezer eurós részét az önkormányzat állja.
– Csak kockakő használatára kaptunk engedélyt, és ez nagyon megemelte a központ rendezésének költségeit – mutatott rá Fábián László, hozzátéve, hogy tulajdonképpen bontásra szorulna a csatószegi művelődési ház istállónak épült hátsó része, kiütött rajta a salétrom, az alapja pedig megszakadt, de ilyen munkálatra nem lehetett pályázni. Így előbb a környékét teszik rendbe, parkolót és zöldövezetet alakítva ki, majd távlatilag az épületet is lebontják, és a használhatatlan szárny helyére tűzoltószertárt, hőközpontot építenek.
– A pályázatok áfájának befizetésére hitelt vettünk fel, most ezt sikerül visszafizetni – bizakodott a polgármester, de fájlalta, hogy az idén nem tudtak területalapú támogatást igényelni az önkormányzat legelőire, mert a helybéli állattartó egyesületek nem vették bérbe azokat, így a település mintegy 100 ezer lejes bevételtől esett el.

Daczó Katalin